Börsen är just nu ett märkligt fenomen där många får smaka på rejäla käftsmällar medan andra lyckliga bara blir rikare och rikare. Mitt utländska bolag Broadcom tog igår nytt All-Time-High och tydligen ska man idag köpa dessa bolag som redan värderas mot P/E 40 eller liknande fantasifulla siffror.

Jag tror själv att en av de viktigaste förmågorna att ha som investerare är att vara ödmjuk, eller kanske snarare respektfull. Går du in med allt för stort självförtroende och tror att allt kommer gå din väg så kommer du förr eller senare komma till insikt att världen ser annorlunda ut. Den insikten har många fått nu 2024.

Allt handlar om att ha uthållighet, inse att du aldrig blir fullärd, samt att du är beredd på motgångar när de väl kommer.

Klart är åtminstone att det sällan varit en bättre tidsperiod att vara en index-kramare än just precis nu. Samtidigt som index går bra så är det mina efter mina som exploderar där ute och drar ner humöret bland investerare.

Jag själv blir också förvånad kring valen som investerare tycks göra. Ett exempel är väl Viaplay där antalet ägare bara tycks växa och växa. Men ja, alla har sina olika strategier.

Antal ägare i Viaplay

 

Inkomster

Lönen kommer tidigt för mig och många andra i februari 2024. Det är bra. Vi vill in med pengarna i arbete så fort det bara går. Helst igår om så vore möjligt.

Det finns troligtvis många där ute som funderar ifall det är bra att börja investera nu när svenska börsen står högt. Kanske borde man vänta?

Svaret är som vanligt Nej. Det bästa läget att börja investera är precis just nu. In med pengarna i en indexfond eller Investor om du är ny och sugen på att börja. Att vänta på bättre tider är en typiskt dålig idé

 

Lön 26 816 kr
Bloggintäkter 5 926 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 32 742

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Jag kommer vara lite återhållsam med mitt sparande för tillfället. Som jag nämnt tidigare är vi i tankar att renovera badrum och därför håller jag på att målspara lite på sidan om.

Sedan finns det kanske vissa som tycker att ett sådant typ av målsparande borde tillhöra sparkvoten då det givetvis höjer värdet på bostaden, som i sig är en investering. Jag har dock inte valt att göra så för enkelhetens skull.

Däremot har jag börjat räkna med amorteringen av bolånet i sparkvoten då det här på sikt höjer potentialen till hur mycket jag kommer kunna spara i portföljen. Idag har vi bostadslån tillsammans på ca 1,9 miljoner kr. Belåningsgraden på bostaden är ca 40%.

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Amortering bolån 1 500 kr
Avanza 6 000 kr
SaveLend 0 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 7 500 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x