Det har funnits stunder då jag skarpt ifrågasatt vad jag hållit på med. Sedan blickar jag tillbaka och kikar på vart jag kommit ifrån och vart jag är idag och helt plötsligt har dessa tankar blivit utraderade. Sparandet har blivit min hobby och aktieintresset en extra guldkant i tillvaron som ger både spänning och engagemang. Här är min lön och sparkvot för februari.

Inkomster

{

He who buys what he does not need, steals from himself”

Swedish Proverb

… och ligger det inte en viss sanning i det uttrycket? En väldigt enkel fras men ack så viktig att tänka på ibland.

Hur mycket klädesplagg har jag köpt som bara ligger och samlar damm?

Hur många spel på Steam har jag köpt som jag aldrig installerat?

och den där ris-kokaren som fru KTM undrar varför jag aldrig använder?

Andersson REC 2.2

Alla dessa köp har sakta men säkert förlängt min resa mot ekonomisk frihet och visst kan man säga att jag stulit från mig själv.

 

Lön  31 539 kr
Lön Extrajobb  0 kr
Bloggintäkter   7 827 kr
Övrigt  0 kr
SUMMA  39 366 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Som du såg ovan blev lönen rekordstor för mig. Det finns nog bara en max två månader under min miljonresa som lönen varit lika mäktig.

Anledningen är till mångt och mycket den löneökning jag fått och att denna nu betalas ut retroaktivt. Löneökningen var inte särskilt stor, men det är i princip ett helt år med retroaktiv lön som nu betalas ut.

Sedan fick jag ersättningen från friskvårdsbidraget först nu. Visst, dessa pengar har jag ju lagt ut för ett par månader sedan så de borde egentligen inte räknas med här. Dock räknade jag bort summan när jag använde friskvårdspengen innan jul så det här är inte mer än rätt.

Här är vad som blev över från lönen och hur jag valt att spara:

Avanza 24 750 kr
Lendify 2 000 kr
Tessin 2 000 kr
SUMMA 28 750 kr

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 86% 86%
  • Lendify 7,5% 7,5%
  • Tessin 7,5% 7,5%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

2.5 14 votes
Article Rating
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x