”Cash is king” heter det så fint. Ursäkta om jag säger det men jag har aldrig riktigt tyckt om det uttrycket. Genom min resa har jag lärt mig att pengar som ligger arbetslösa är dåligt. Pengar ska svettas. Därför ser jag varje månad till att investera det jag kan spara från min lön för att ge pengarna ett riktigt motionspass. 

Inkomster

I dessa Coronatider känns det extra fint att fylla på bössan med torrt krut, det tror jag att ni alla kan hålla med om. Grejen är den att den här allmänna oron påverkar börsen fruktansvärt mycket. Alla vill ut genom dörren för man har spått i sin spåkula att det kommer bli värre och vill därför inte förlora(??) mer pengar.

Jag kommer inte att vänta ut någon storm, utan jag investerar löpande varje månad. Precis som jag alltid gjort.

Här är inkomsterna från lönen i januari. Den lönen har jag spenderat i februari och i nästa avsnitt ser vi vad som blev kvar från summorna nedan:

Lön 43 827 kr
Lön Extrajobb 0 kr
Övrigt 5 000 kr
SUMMA 48 827 kr

 

LÖN = min ordinarie lön + den ”lön” jag får från mitt bloggande. Tidigare fick jag en kommentar att jag slutat presenterar bloggintäkterna separat. Jag vet inte om någon annan har synpunkt på detta?

Övrigt = jag har valt att sätta in pengar lite då och då från den lägenhetsförsäljning jag gjorde. Dessa sprider jag över tid och det känns bra att få in lite extra, speciellt i dessa tider.

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Efter det att hyrorna är betalda, maten inköpt och biobesöken gjorda så blev det här kvar från inkomsterna.

Avanza 28 000 kr
Lendify 1 000 kr
Tessin 1 000 kr
Kameo 1 000 kr
SUMMA 31 000 kr

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 90% 90%
  • Lendify 3.2% 3.2%
  • Tessin 3.2% 3.2%
  • Kameo 3.2% 3.2%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

För pengarna kommer jag köpa lite av det ena och lite av det andra på börsen. Det är många av mina nuvarande bolag i portföljen som jag vill fylla på i.

Har ni hunnit räkna ut er sparkvot ännu?  Vad ser ni mest fram emot att köpa just nu?

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

26
0
Kommentera gärna :)x
()
x