Jag har försökt spara med glädje och engagemang under februari. Visst har det blivit en del onödiga utgifter men är ändå nöjd med hur jag presterat. Målet är som vanligt en sparkvot över 50% för 2018.

Snacket kring ”sparkvots-sekten” fortsätter. Problemet är väl att många jämför sin egen sparkvot med andras och får dåligt samvete. Det känns på sätt och vis lite fult att gå ut med sin sparkvot då många anser att du bör leva livet nu i stället för att försöka få så hög sparkvot som möjligt.

Jag anser sparkvoten vara extremt viktigt. Visst är det totalavkastningen som i slutändan genererar mest till portföljen men det vi faktiskt kan påverka här och nu är just sparkvoten.

Själv tror jag att det är viktigt att bygga upp en bra stomme till portfölj som sedan får verka över tid och genera avkastning.

Inkomster

Som många av er vet räknar jag ut mitt sparande lite annorlunda. När jag fick min lön nu i februari räknar jag ihop vad jag hade kvar efter min konsumtion den här månaden.

Många sätter ju över sitt sparande direkt frän lönen som trillar in och man räknar då med att man kommer klara sig med det som finns kvar, det blir ett litet löfte till sig själv.

För mig har det funkat väldigt bra att ha pengar på mitt sparkonto under månaden och att jag sedan sätter över det som blir kvar. Det är en trigger för mig att försöka tänka igenom mina köp och hushålla med kassan.

 

Lön 24 480 kr
Lön Extrajobb 0 kr
Bloggintäkter 1 998 kr
Övrigt 300 kr
Summa 26 778 kr

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande i februari:

Avanza  13000
Lendify  2000
Tessin  2000
Summa  17000

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 76,4% 76,4%
  • Lendify 11.7% 11.7%
  • Tessin 11.7% 11.7%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Hur gick det för er i februari? Tycker du att man ska räkna sparkvot eller ta dagarna som de kommer och inte sätta något mål?

Fick en intressant fråga om mitt rekord för sparkvoten. Slänger med mitt diagram över 2017 här nedan. Det var också året då jag tog nytt rekord.

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x