Lönen är inne på kontot och det har blivit dags att kika på hur mycket jag kommer kunna handla aktier för under nästa månad. Men först ett citat som kan lära oss ett och annat.

{

“If you buy your house at $20 000 and someone comes along next day and pays you $15 000, you won’t sell it”

-Warren Buffett

Det här är väl inte ett citat som har manifesterats i någon väggbonad precis, utan snarare något jag hörde honom säga i en intervju.

Jag kan tycka att det är viktigt att ta upp detta nu när majoriteten tycker att börsen byggt upp en hög fallhöjd. Skulle en aktie falla 25% från toppen så är det många som skulle gripas av panik, fatta dåligt beslut, och sälja. Om någon kom förbi 1 vecka efter det att du köpt ditt hus och erbjuda dig 25% mindre än vad du köpte för är chansen stor att du hade tackat nej, trots marknadsläge.

Själv skulle jag säga att alldeles för många fattar på tok för dåliga beslut alldeles för snabbt.

Inkomster

Under de senaste 3 åren har min avkastning hos Avanza varit 610 000 kr. Med det sagt så är det helt klart mitt sparande som bidragit mest och anledningen till att jag uppnått 2 miljoner idag.

Att fortsätta spara mot min ekonomiska frihet är ett solklart val. Varje krona är början på en miljon och ser du till att hela tiden stoppa in pinnar i din brasa så kommer elden växa sig ännu starkare.

Det här är vad jag jag fick i lön förra månaden. Denna har jag då använt för att leva för under hela april och i avsnittet nedanför ser du vad jag lyckades spara.

 

Lön 25 374 kr 
Lön Extrajobb  (just nu inget extrajobb)
Bloggintäkter  7 624 kr
Övrigt  0 kr
SUMMA  32 998 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 21 700 kr
Lendify 2000 kr
Tessin 1000 kr
SUMMA 24 700 kr

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 87,8% 87,8%
  • Lendify 8,2% 8,2%
  • Tessin 4% 4%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

3.7 3 votes
Article Rating
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x