November 2021 blir min helt klart sämsta sparmånad sedan 2015 då jag började min miljonresa. Trots det tänker jag inte skippa min tradition att ge en uppdatering om vad jag faktiskt lyckats spara denna månad.

En månad likt denna passar det här citatet väldigt bra från Benjamin Franklin:

{

Månadens citat

”A penny saved is a penny earned”

-Benjamin Franklin

Lön och sparkvot – november 2021

 

Det här månaden blir som sagt väldigt annorlunda. Jag har inte fått någon ordinarie lön då jag befinner mig på sjukhus sedan en tid tillbaka.

Här är väl också nackdelen med att vara anonym. Jag har alltid fått undanhålla mycket privat information för att inte folk ska begripa exakt vem man är.

Och jo, jag har till och med hört min blogg nämnas vid ett tillfälle på jobbet. Även om det var intressant vill jag förbli anonym i den mån jag kan.

Men

Trots omständigheterna mår jag ändå hyfsat och hoppas på hemgång inom en snar framtid. Det här är lite som lumpen; en lätt överhängande hemlängtan och nedräkning till MUCK. Skillnaden är väl att dagarna gick fortare i lumpen då man hade mer att göra.

 

Vad kan jag då spara

Månadens sparande blev:

2600 kr

Det här motsvarar en sparkvot på ca…

 

%

Sparkvot

Jämfört med mitt sparande som de senaste 2 åren varit i runda slängar 20 000 kr så är ju det här en dyster försämring. 10% i sparkvot är däremot det Per H Börjesson och många fler med honom rekommenderar. En siffra som alla bör kunna hålla över tid.

Min tes är också att alla kan lyckas spara 10% i snitt. Vissa månader kanske det blir mindre och vissa månader mer. Snittet bör dock alltid kunna vara +10%.

Jag har under månaden haft lite problem med Försäkringskassan så det blir en liten extra slant nästa månad. Sedan kan man givetvis ställa sig frågan varför jag med +2 miljoner i en aktieportfölj ens ska få nosa på Försäkringskassan? Men även jag har ju jobbat hela mitt liv och betalat skatt precis som alla andra. Dessutom har jag betalat mer i skatt än många andra med tank på mitt ISK sparande som genererar skatt varje år för redan skattade pengar.

 

Det är väl alla de som lever på bidrag bara för att man inte orkar jobbar som i stället borde ifrågasättas. Well, Jonas Sjöstedt hade i alla fall inte tyckt att jag var berättigad ersättning ?

Här är hur min sparkvot utvecklats de senaste månaderna. Visst var det roligare när man var ny på börsen och i stället såg hur sparkvoten kunde växa månad för månad då man plockade bort kostnader som inte gav mycket glädje.

 

 

 

Vad har varit min högsta sparkvot?

Jag gick faktiskt igenom historiken och såg att juli 2016 vann med sina 81%. Grejen är den att jag kommer väl ihåg den här perioden. Jag hade precis satt igång med mitt sparande och fick väl blodad tand. Rätt fort insåg jag att 80% var för svårt att hålla över tid, så jag bromsade in. Det kan man se i bilden nedan:

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x