Jag har alltid sagt att det kommer vara omöjligt för mig att upprätthålla det stora sparandet i livets alla cykler. Dagen då en stor förändring sveper förbi verkar nu vara här.

{

”The more your money

works for you,

the less you have

to work for money.”

-Idowu Koyenikan

Inkomster

Det händer faktiskt rätt mycket i mitt liv just nu. Förutom att vi nyligen införskaffat hus så har det varit ett bröllop 2 gånger samt att fru KTM fyllt jämt. Dessutom har jag knappt börjat beta av den restskatt som jag ska betala tillbaka till staten.

I år blir det ingen jättedyr semester men det kommer ändå behövas lite extra målsparande. Sedan händer det även ytterligare en sak i mitt liv som jag tänkt berätta om senare – just nu får det bli en cliffhanger.

Allt detta gör nu att jag bygger på min buffert lite, och det kommer säkert vara så under några månader. Här och nu är jag ändå glad att jag kunnat spara så pass mycket under ett par år och på så vis byggt upp en bra grund till portföljen.

Många väntar tyvärr med sitt sparande till framtiden då man tror på högre inkomster och att det då kommer bli lättare att spara. Dess värre inser dessa förr eller senare att livet även kommer med fler och fler utgifter. Det bästa valet är helt klart att börja spara idag och inte imorgon.

 

Lön 29 361 kr
Bloggintäkter 8 377 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 37 738 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Jag har då valt att inte räkna med det jag sätter av till min buffert/målsparande i sparkvoten. Här finns det många skolor men jag har helt enkelt valt att den summan jag för över till portföljen räknas till sparkvoten. Det blir enklast så tycker jag.

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 9 500 kr
Lendify 1000 kr
Tessin 1000 kr
SUMMA 11 500

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 83% 83%
  • Lendify 8,5% 8,5%
  • Tessin 8,5% 8,5%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

 

En sak kan vi i alla fall vara överens om.

”It’s going dooown :D”

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x