De högre priserna börjar kännas i plånboken. Samtidigt är 2022 en sommar som ingen tycks vilja missa då restriktioner efter pandemin nu lättat. 

Inkomster

Inkomsterna har under månaden varit god då jag jobbat fulltid. Jag brukar som vanligt räkna förra månadens inkomst i dessa inlägg. Det jag får över från den efter all konsumtion, ja det blir månadens sparande.

Mitt tips är givetvis att du alltid sparar det första du gör när lönen kommer, och blir det något över så sätter du in även det hos Avanza/Nordnet/Nordea. För mig har det alltid funkat att spara det som blir över.

 

Lön 29 325 kr
Lön Extrajobb 0 kr
Bloggintäkter 6 723 kr
Övrigt 195 kr
SUMMA 36 243 kr

 

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Det har blivit lite utgifter under juli där jag bland annat bjöd fruns familj på en kortare resa som tack för mycket hjälp vi fått.

Den största anledningen till att sparandet inte är lika mycket som andra månader är att jag bunkrat upp lite extra pengar inför augusti då det kommer gå lite pengar. Vi ska inte hitta på något superavancerat men ändå.

Självklart har du inte heller gått miste om att det mesta också blivit dyrare. Personligen har jag nog inte skurit ner något utan jag lever det sparsamma liv jag alltid levt sedan jag startade blogga. Jag dricker och köper exempelvis samma kaffe som innan, trots att kaffet är det livsmedel som skenat mest i pris.

Det vore intressant att höra om du gjort någon skillnad i din vardag.

Avanza 12 500 kr
Lendify 1000 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 13 500 kr

 

Sparkvot

Att 37% i sparkvot är historiskt lågt kanske är sjukt men då får det vara så. Det första året på börsen sparade jag bara någon tusenlapp per månad så då var den givetvis lägre, men annars har snittet varit runt 50%. 2020 var extrem med ett snitt på nästan 70%.

Självklart hade det suttit fint med en högre sparkvot när börsen ser ut som den gör men målet har alltid varit att åtminstone ha en sparkvot på över 10%.

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x