Snön ligger vit på taken och idag är det exakt en månad kvar innan tomten stampar av sig snön utanför dörren, redo för den årliga paketutdelning. För många verkar det dock bli väldigt fattigt med julklappar, åtminstone om vi bortser från de paket som kommer från lånade slantar. Stämmer det här så ser det faktiskt riktigt illa ut och risken är att många nu blir fast i det beryktade skuldträsket.
Att låna pengar inför julen
Det finns en anledning till varför januari klassas som årets fattigaste månaden. Mängder har konsumerats under julen och finns det pengar kvar på sparkontot så ska man helt enkelt unna sig själv och familjen det lilla extra. Finns inga pengar så är det lån som gäller. Lånet kan man ju betala senare under året, tänker många.
Jag kunde nog inte riktigt fatta det där med att låna pengar till julen innan jag själv blev småbarnsförälder. ”Vadå, det bästa du kan ge ditt barn är väl din egna tid och kärlek?”. Det stämmer givetvis, men ska jag lägga handen på hjärtat förstår jag nu att det är lättare sagt än gjort. Du minns tillbaka på din egna goda jul som barn, eller den jul du aldrig fick som barn. Julen är trots allt barnens högtid.
Självklart är det inte bra att låna för konsumtion till en julafton. Att förgylla juletiden för dina barn är dock en önskan som de flesta föräldrar har. När det nu är så lätt att låna ligger det valet rätt nära tillhands. Och som sagt… man kan alltid ”betala tillbaka senare när pengar finns”.
En av tre familjer med små barn har antingen lånat pengar till julfirandet, eller planerar att göra det i år. Det visar en färsk undersökning av Yougov, gjord på uppdrag av Nordnet.
Här handlar det inte heller om ett lån som gör det möjligt att spendera orimliga summor för exempelvis julresor, utan för att klara av ett helt vanligt julfirande med julmust, mat, glögg och någon julklapp.
För ensamstående föräldrar är statistiken ännu sämre precis som vanligt. Där uppger 40% att man lånat eller är beredd att låna inför julen.
Diagrammet som säger motsatsen
Det pussel jag inte kan få ihop i mitt huvud är hur det kan tyckas så fattigt, men att sparandet i princip aldrig varit större än nu. Vad jag då pratar om är inlägget som Miljonär innan 30 nyligen skrev där han kort går igenom svenskens sparkvot.
Diagrammet han presterarar är från Finansinspektionens senaste rapport som släpptes i november. Där står det tydligt att svenskens sparande i princip är på all-time-high just nu. Nära på 4% sparas och då har vi heller inte räknat med amortering. Även hushållens likvida medel med låg risk (alltså inte aktier) har ökat.
Det enda svaret jag kan ge är väl att de omtalade klyftorna fortsatt är väldigt stora. De som tidigare haft hål i plånboken har fått ännu större hål helt enkelt. Alla som har det sämre än snittet lär nog inte kunna spara 4% av sin lön varje månad enligt diagrammet ovan.
I år har budgeten och planerna kring Sveriges framtida privatekonomi fått mer kritik än vanligt. Det var sagt att Kristersson och Svantesson skulle hjälpa svenska hushåll, men kritiken landar i att det Inte är rätt hushåll man vill hjälpa.
– Höginkomsttagare som arbetar är utan tvekan vinnare i den här budgeten, sade SEB:s privatekonom Américo Fernández, till TT.
Många har kritiserat framtida skattelättnader och menar att en familj med en inkomst på 180 000 kronor i månaden får 3 481 mer i plånboken. På ett år blir det ungefär 42 000 kr extra.
Jag säger varken bu eller bä här. Vad jag däremot tycker är bra är att man nu verkar vilja se till att arbete ska löna sig till skillnad från att gå på bidrag. Det är liksom grunden till att vårt samhälle ska gå framåt.
Räntesänkningar gynnar endast de som lånar sig igenom livet medans en skattesänkning gynnar alla mer eller mindre. Såklart om man har en hög lön så har man förmodligen lagt flera år på att utbilda sig och har kanske eventuella csn skulder så förtjänar de att ha mer i lön. En som inte velat utbilda sig och tagit ett annat minde betalt jobb där inte utbildning behövs..kan inte förvänta sig att heller ha en hög lön. Trött på ändrade lagar o skatteregler etc som bara gynnar en bråkdel. Och det ska inte vara glass och ballonger o gå omkring att inte… Läs mer »
Helt rätt! Tyvärr hinner jag oftast inte med glass och ballonger på väg till jobbet, och när jag skall hem har de stängt 🙁
Håller helt och hållet med. låg under medianlönen för några år sedan som singel där jag ändå lyckades stoppa undan 50% av min inkomst i aktiemarknaden trots boende i en stor tvåa med både bolån och amortering samtidigt.. Nu har mitt liv ändrats då jag fått ett jobb lite över medellönen (dvs över 39900 kr+) men har också en studerande sambo och ett småbarn att tänka på trots att vi i stort sett har en inkomst (exkl. CSN). och har det inte sämre än innan, snittet på att investera ligger nog runt 30-40% av lönen ändå. Nyckeln till detta i… Läs mer »
Sedan är det väl som så att tjänar man 180000 i månaden lägger man betydligt mer i skatt per månad jämfört med kanske en normal lön på 30000-35000 kr. Men det vill inte vänstern nämna. Rimligt att höginkomsttagare skall lägga mer i skatt både i kronor och procent. Men få behålla 50 % borde ju vara rimligt i allas ögon att få behålla. Det tycker i alla fall jag även om jag ligger mer mot det lägre spannet i lön
Normal lön 30-35k? Dags att vakna upp till en modern värld där detta tyvärr är nära att klassas som låginkomsttagare.
Snittlönen 2023 var 39.9k och medianen 35.6k. Och det är alltså förra året.
Jobbar du inom vården, kommunal eller LO är det nog normal lön, finns säkert många som är under 30 000inom,städ, handel m m
Var en specifik individ jobbar med spelar ju mindre roll i den betydelsen. Oavsett om du är ett cykelbud hos foodora, jobbar i vården eller är chef nånstans så är det din lön som spelar roll. Att dina kollegor också har låg lön gör inte att du helt plötsligt har ”normal” inkomst. Och just kommunal sektor är extrem i sina skillnader. Stora mängder akademiskt utbildad kontorspersonal ligger på 50-60k medans en annan stor mängd t.ex. undersköterskor är i princip ”working poor”. Många tror inte på det, men kommunala lönesnitt är en produkt av att löneklyftor mellan stora och skilda yrkesgrupper.… Läs mer »
Trodde också det var lägre som Superleeds skriver. Då är jag nästan låginkomsttagare med andra ord 🙂 Eller har ganska exakt 40k. Jag ligger rätt lågt om vi kikar på de som jobbar som systemutvecklare
”familj med 180000 kr i månaden” finns det ens? Jag trodde jag tjänade ganska bra, men där ligger jag rejält i lä.
Hur som helst har jag en känsla av att de som lånar för julfirandet vinner på skattesänkningar de med, även om vissa politiker förmodligen hellre låser fast dem i bidragsberoende.
https://fattigapan.blogspot.com/
Han måste väl ha tagit ett extremfall tänker jag. Men är man låginkomsttagare med mindre än 40k per skalle så är det helt klart inte omöjligt 🙂
Man skall bara låna till en bostad eller till en investering som genererar nya pengar och kanske till en bil, men i så fall skall man alltid se till att värdet på bilen är mer än vad lånet är så att man inte har kvar en del av lånet när bilen behöver bytas eller skrotas.Kan man inte spara ihop till konsumtion och julklappar så har man antagligen inte heller råd att betala tillbaka ett lån som man tar för att konsumera eller köpa julklappar.Det måste löna sig för alla att arbeta och gärna uppmuntra folk att arbeta mer för att… Läs mer »
Har kikat en del på det där med att leasa bil också. Många av mina kollegor tycker att det är en självklarhet då vi får någon rabatt via jobbet. Men när jag kikar på alternativen inklusive rabatt tycker jag det känns svindyrt :O Då fixar jag majoriteten av alla fel på bilen själv. Kan tänka mig att det blir mer attraktivt om man inte gör något själv och tvingas lämna in den vid minsta lilla grej