Enligt synonymer.se betyder uttrycket krypa till korset att du erkänner ditt fel. Det är väl inte direkt det jag gjort här och nu, men jag har i alla fall erkänt mig besegrad. Plånboken fick också bli lidande på kuppen.

Ursäkta den lite röriga inledningen på inlägget. Skyller på att jag i skrivandets stund är lite lätt bakis. Inlägget handlar i alla fall om att jag nyss slängt pengar i sjön för en bilreparation.

Vill du förresten veta vad som gör mig riktigt rädd?

Det är nämligen människor som åker till besiktning och får bilen underkänd, för att sedan köra direkt till verkstan där man lämnar in både bil och besiktningsprotokoll i blindo. Visst, jag förstår lika väl som du att vissa är i extremt stort behov av att alltid ha bil. Däremot finns det många som helt enkelt inte orkar och bara lämpar över bilen till första bästa Mekonomen.

Man kan i alla fall kika på vad som står på papperet och göra en snabb analys.

 

Det blev verkstan ändå

För någon vecka sedan stannade i alla fall min bil helt. Det var ett sådant fel där det inte ens gick att få igång bilen även fast startmotorn tycktes gå fint.

Jag vill inte tråka ut dig med onödiga bildetaljer. Det jag alltid börjar med att göra vid liknande fel är att kika på säkringar. Bladsäkringar samt vanliga säkringar. Gör du det har du kommit långt.

Mycket riktigt var det där en säkring som var bränd. Den till Tändningen. Konstigt att inte bilen startar? Probably not. Tyvärr bytte jag säkring och eländet small av direkt.

Det var också här problemet började. Ett elfel är kanske inte det lättaste att hitta och även min mekaniska högra hand Fjantonomen hade ingen direkt lösning. Tyvärr befann jag mig på ett mindre bra ställe utan allt för mycket verktyg, så det fick bli verkstan.

 

Onödigt dyrt

Bild från pixabay.com

Hela kalaset landade på 1700 kr och då hade jag valt en verkstad som jag vet är billig. Ingen Mekonomen skit som tar 1500 kr för en felkodsläsning.

Det som stör mig var att det enbart var en tändspole som brunnit. Otroligt lätt att byta och kostar 200 kr för en ny.

Vad som stör mig är att jag var lat. Hade jag lånat verktyg av grannen och kikat på både stift och spolar så hade jag insett problemet. Det hade nog räckt med att jag fört näsan närmare motorblocket för att förstå att något där var galet.

Hmm, vad är det jag brukar säga är investerarens värsta fiende? Just det, lathet.

 

Vad du kan ta med dig

Självklart är jag ändå glad att jag gjort en del av felsökningen själv, vilket betydligt förenklade processen för verkstan. Jag lärde mig också något på kuppen.

Jag själv är egentligen motsatsen till expert på bilar. Men jag har skapat mig ett par riktigt bra kontakter samt att jag åtminstone har viljan att i alla fall försöka.

Nästa gång du åker på besiktningen kan du ta med dig orden i det här inlägget. Då kommer det säkert bli betydligt billigare 😉

2.5 13 votes
Article Rating
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x