Kredithanteringsbolaget Intrum livnär sig på att hjälpa företag, banker etc med att driva in räkningar som inte betalats i tid. Första tanken är att bolaget borde trivas i den miljö vi nu lever i då folk har problem att ens få mat på bordet. Dock finns det två sidor av det myntet.

Intrum har faktiskt i samverkan med analysbyrån FT Longitude granskat hushållens framtidssyn när det kommer till det besvärliga ekonomiska klimatet. Vad man kan dra för slutsatser i undersökningen är:

  • Vartannat hushåll anser att inflationen på ett märkbart sätt påverkat deras ekonomi
  • Endast 4% anser sig vara helt opåverkade

 

Finns det ens någon som kan vara helt opåverkad? Jag själv påverkas också men kanske främst i och med att jag kan spara mindre. Det är väl också en form av påverkan även om den är lindrig. För att vara helt opåverkad måste du väl vara ekonomiskt oberoende (inte ekonomiskt fri) kan jag tänka mig. Eller så har man misstolkat frågan helt enkelt.

Vad som också framkommit är att det inte är de dyrare räntorna som påverkar mest utan de höjda matpriserna. Kanske kan det förklaras med att de som äger boende har det bättre ställt än den större delen. Det är väl 39,5% som äger sitt boende i Sverige enligt statistik. Men det är bara min gissning…

Man kan tänka sig att fler skulle få svårt att betala räkningar nu och att inflödet till Intrum bör öka lavinartat. Det ser man inte ännu enligt VD Siv Hjellegjerde Martinsen

”Än så länge ser vi ingen betydande ökning av antalet sena betalningar i Sverige till följd av den minskade köpkraften”, säger Siv

Siv, VD Intrum Scandinavia

 

Anledningen att räntorna höjs är ju för att få konsumenter att hålla hårdare i plånboken. Därav minskar antalet nya lån som många tidigare tagit utan att tänka efter en andra gång. Att påstå att högre räntor borde generera mer betalningsproblem är alltså inte helt rätt.

En faktor som dock kan få betalningsproblemen att hopa sig framöver är att lönerna inte hängt med prisökningen på mat och allt annat. Inte på långa väger.

”Det är att priserna ökar i snabbare takt än lönerna över en längre tid och för det andra en ökad arbetslöshet.”

Jag har redan kollegor på mitt jobb som börjar klaga på att lönen inte höjts ännu :O Förs nu blir väl svensken medveten om att inflationen i förhållande till löneökningen ger den faktiska löneökningen som du får när du ska handla din mjölk på ICA.

Själv äger jag Intrum i min portfölj

 

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x