Pengar är inte gratis idag, men det är galet billigt att ta stora lån och ändå leva ett helt okej liv med tanke på dagens låga räntor. SBAB håller varje månad något som kallas för Boräntenytt och nu verkar det som att deras prognos för framtiden pekat mot stadigt höjda räntor år för år.
Här är sammanställningen kring deras prognos. Kom ihåg att ingen någonsin kan veta säkert vad framtiden faktiskt har att utvisa. Hela rapporten kan du läsa här.
Källa: SBAB
*: Föregående prognos från februari 2021 inom parenteser.
Den rörliga räntan, alltså 3 månaders räntan, kommer enligt detta öka till 2,2% 2025. Jag själv har hört diskussionen kring höjda räntor ända sedan jag började investera. Det är ingen ny diskussion, men ändå har räntorna aldrig riktigt höjts på det sätt många trott.
Den allmänna oron kring höjda räntor har alltid funnits där. Men självklart är jag respektfull att det kan bli höjda räntor från och med i år och jag är väl förberedd för det.
Med den lågränteekonomi vi haft i flera år kan det
finnas en oro för att många hushåll har orealistiska
förväntningar på låga räntor framöver.Från rapporten
Problemet blir ju för alla de som lever i nuet och inte tänker på att höjda räntor kan förverkligas. Sedan har vi den andra kategorin som är rädda för höjda räntor och som låser den på väldigt lång tid. Själv skulle jag aldrig köra med låst ränta i flera flera år men där råder det också olika skolor. Nu när jag skaffat hus och är i färd med bolån så kommer jag alltid låta räntan vara rörlig.
”Europa och Sverige har – så här långt – inte drabbats av det amerikanska inflationsspöket. Trots det har ändå långräntorna gått upp något. I likhet med de bedömningar som görs på räntemarknaden i stort, bedömer vi att de långa bundna räntorna nu är på väg upp något snabbare än väntat. Det drar med sig även de långa boräntorna”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.
Själv är jag införstådd i hur min portfölj kommer att bete sig när väl räntan höjs. Jag vet hur mina fastighetsbolag resonerat kring höjda räntor tidigare samt hur belåningen i respektive bolag ser ut. Viktigast av allt har jag inte belånat portföljen något.
Allt det här får mig att tänka på hur räntan såg ut mellan 1985 – 1990 då 3 månaders räntan pendlade mellan 11% till 14%. Jag funderar hur många som idag skulle ha råd att betala en ränta på över 10% i en värld där flertalet bostadsägare valt att inte amortera sitt lån under 50% utan gå med skulden livet ut. Idag går det knappt att tänka sig en ränta på den här nivån.
År | 3 mån boränta |
1985 | 14,50 |
1986 | 11,00 |
1987 | 12,50 |
1988 | 11,70 |
1989 | 12,25 |
1990 | 14,50 |
1991 | 12,25 |
Många glömmer att löneinflationen (generella löneökningar) under denna tiden samtidigt var väldigt hög. Om vi tar mittenåret 1988 så var de generella löneökningarna det året omkring 8% samtidigt som inflationen enligt KPI var omkring 6%. Går vi på löneökningsinflationen så ger det att en ränta på 11,7% minus generella löneökningen på 8% en realränta på omkring 3,7%. Vilket ju såklart är mer än de 1,2% som de flesta betalar idag, men troligtvis fullt hanterbart för de allra flesta.Faktum är att många redan idag har utgifter motsvarande 3-5% av bostadsvärdet per år på sin bostad iomed de amorteringskrav som nu finns.… Read more »
Det där var en väldigt lärorik kommentar Emil. jag har nog bara stirrat på räntan och glömt de andra faktorerna 🙂
Jag har rörlig ränta hos stabelo på 1,14%. Men kan tänka mig binda 1 år til 1,04% eller 2 år till 1,24. Det man inte skall ha är kombinationen rörlig/fast ränta för då sitter man fast his sin bank.
Alltså det där med att binda eller inte binda är ju en evig fråga. Visst finns det exempel på att man gått vinnande ut situationen om man bundit men har man råd tycker jag ändå att rörligt är det bästa. Samt att man alltid försöker förhandla.
När jag tog mitt senaste abonnemang från Halebop skrev jag ju i deras chat och fick 50 kr billigare i månaden mot vad jag hade fått om jag klickat hem det på nätet. Det tankesättet ska man alltid ha tycker jag
Det är otroligt att man i Sverige fortfarande kämpar för 3-mån ränta samt inte vill amortera. Det kommer sluta i katastrof. Enda anledningen till att Sverige klarade sig bättre än Irland, Danmark och liknande i finanskrisen var att kronan fick ta hela smällen.
Själv har jag 30-års fast ränta på 1,77 %. Kan inte förstå att ni inte har den möjligheten i Sverige.
Gillar din blogg i övrigt!
Patrik
Tusen tack för det Patrik!
30 års fast ränta på 1,77? :O Jisses ändå. För mig är det obegripligt hur människor inte tänker längre än sin egna näsa och inte ser eländet som kan komma. Å andra sidan är det väl bara jag ser på hur jag själv tänkte innan det att jag började blogga. Totalt noll koll
Kan du förklara lite mer hur du tänker? Är det ett elände att ha så pass långt bunden ränta, eller att inte ha det?
Själv har jag alla avtal rörliga som jag inte förstår närmare, baserat på ett löst grundantagande att den som binder räntan åt mig rimligen måste tjäna en hacka på affären för att gå runt.
Men på sistone har det lockat mycket att binda på ett eller två år när man kunde få det strax över procenten. Har svårt att tänka mig att låneutgivarna kommer att gå under procenten med tanke på kostnaderna för belåning.
Det var ju hur många som helst som fick gå från sina hus under 90-talet. Tror hälften av de på vår villagata fick sälja och flytta. Problemet var ju också att det knappt fanns köpare. farsan hade på den tiden jobb hos kommunen så vi klarade oss, men jag vet flera som fick tömma sina barns spargrisar för att kunna betala elräkningarna. På den tiden var det ju många som var hemmafruar, och då fanns det bara en inkomst, och relativt lite sparat av naturliga skäl. Aktiehandel existerade knappt hos oss medelsvenssons. Märkliga tider som kommer att drabba folk betydligt… Read more »
Haha, det låter på dig som om 90-talet var rena stenåldern. Då var jag i 30-årsåldern och i villaområdet där jag bodde då fanns det inte någon enda hemmafru. Ingen behövde lämna huset heller, men det kanske berodde på småstadspriserna på hus.
Det där är ju sanslöst intressant info Snålgrisen. Själv tänkte jag aldrig på detta. Jag växte upp med mina föräldrar i deras villa och minns aldrig att man talade om ränteläget och att det var knivigt att betala. Mina föräldrar var inte rika men det var inte heller fattigt skulle jag säga.
Beror nog på var man bodde. Var lite åt andra hållet också. Kommer ihåg i Lambohov i Linköping där de -94 tvingades sänka avgiften på radhusen och till sist nästan ge bort dem för att få dem sålda. Dock var avgiften så hög att den nog räckte.
Ja, det var något år där som man verkligen inte ville hamna i en uppslitande skiljsmässa. Det var mycket synd om de som behövde sälja.
Omvänt var det några lyckliga som tog steget ut på villamarknaden under detta år. Har flera bekanta som bor i villor på dyra adresser vars bostad idag är värd mer än de någonsin hade kunnat tjäna på ett vanligt jobb.
Föga tröst för de som behövde sälja förstås, men för varje säljare finns det ju som bekant en köpare.
Många hemmafruar? På 90-talet? Är det verkligen Sverige som beskrivs?
Jag kände i alla fall ingen hemmafru i min bekantskapskrets, som inte var pensionär eller på lite längre föräldraledighet, och gör det inte nu heller. Men folk är som folk, olika.