Pengar är inte gratis idag, men det är galet billigt att ta stora lån och ändå leva ett helt okej liv med tanke på dagens låga räntor. SBAB håller varje månad något som kallas för Boräntenytt och nu verkar det som att deras prognos för framtiden pekat mot stadigt höjda räntor år för år.

Här är sammanställningen kring deras prognos. Kom ihåg att ingen någonsin kan veta säkert vad framtiden faktiskt har att utvisa. Hela rapporten kan du läsa här.

Källa: SBAB
*: Föregående prognos från februari 2021 inom parenteser.
Den rörliga räntan, alltså 3 månaders räntan, kommer enligt detta öka till 2,2% 2025. Jag själv har hört diskussionen kring höjda räntor ända sedan jag började investera. Det är ingen ny diskussion, men ändå har räntorna aldrig riktigt höjts på det sätt många trott.
Den allmänna oron kring höjda räntor har alltid funnits där. Men självklart är jag respektfull att det kan bli höjda räntor från och med i år och jag är väl förberedd för det.
Med den lågränteekonomi vi haft i flera år kan det
finnas en oro för att många hushåll har orealistiska
förväntningar på låga räntor framöver.
Från rapporten
Problemet blir ju för alla de som lever i nuet och inte tänker på att höjda räntor kan förverkligas. Sedan har vi den andra kategorin som är rädda för höjda räntor och som låser den på väldigt lång tid. Själv skulle jag aldrig köra med låst ränta i flera flera år men där råder det också olika skolor. Nu när jag skaffat hus och är i färd med bolån så kommer jag alltid låta räntan vara rörlig.
”Europa och Sverige har – så här långt – inte drabbats av det amerikanska inflationsspöket. Trots det har ändå långräntorna gått upp något. I likhet med de bedömningar som görs på räntemarknaden i stort, bedömer vi att de långa bundna räntorna nu är på väg upp något snabbare än väntat. Det drar med sig även de långa boräntorna”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.
Själv är jag införstådd i hur min portfölj kommer att bete sig när väl räntan höjs. Jag vet hur mina fastighetsbolag resonerat kring höjda räntor tidigare samt hur belåningen i respektive bolag ser ut. Viktigast av allt har jag inte belånat portföljen något.
Allt det här får mig att tänka på hur räntan såg ut mellan 1985 – 1990 då 3 månaders räntan pendlade mellan 11% till 14%. Jag funderar hur många som idag skulle ha råd att betala en ränta på över 10% i en värld där flertalet bostadsägare valt att inte amortera sitt lån under 50% utan gå med skulden livet ut. Idag går det knappt att tänka sig en ränta på den här nivån.
År 3 mån boränta
1985 14,50
1986 11,00
1987 12,50
1988 11,70
1989 12,25
1990 14,50
1991 12,25
13
0
Kommentera gärna :)x
()
x