Vi befinner oss i ett läge där anställda skriker efter högre lön för att kontra ett allt dyrare samhälle vi lever i. Men hur ser egentligen den historiska löneutvecklingen ut de senaste 50 åren? Och hur pass väl står sig denna mot exempelvis högre hyror och dyrare biobesök?

Följ mig gärna på sociala medier. Ett gratis sätt att stötta bloggen 🙂

Utveckling priser. 1973 – 2023

Anställda är alltså mer benägna nu än någonsin att få en högre siffra på sitt lönekonto. Vissa förväntar sig till och med en lönejustering tillika inflationstakten idag, något som i de flesta fall inte är rimligt. En mycket bra artikel som beskriver inflation kontra lönehöjningar hittar du här.

Historiskt har lönerna inte hängt med priserna på mycket annat. Här är några exempel som verkligen sticker ut.

Jag tror det var via Instagram jag först såg den här informationen. Sedan har jag skapat en egen bild utifrån den.

Här har vi alltså hur priser på olika saker utvecklats de 50 senaste åren. (klicka för större bild)

 

1973 låg alltså en vanlig lön på 56 000 kr årligen. Idag ligger den på 410 000 kr. En ökning med 7,5 gånger. Min årslön ligger på 482 400 kr brutto och då har jag en treårig universitetsutbildning. Verkar rätt rimligt.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) - IMDb

Biobesöken är det brutala. 1973 kostade tydligen en biljett 5 kr. Idag kan du få betala 169 kr i vissa biografer för vissa filmer. Själv minns jag när Sagan om Ringen kom och priset var otroliga 70 kr, klart högre än de 50 kr jag var van vid. Där och då tyckte jag att det var dyrt men Sagan om Ringen är faktiskt den enda filmen jag sett två gånger på bio. Det var tider det…

Bensinpriset är också rätt saftigt med 23 gånger priset mot 1973. Kommer du ihåg den gången priset slog över 10 kr? Det gör jag åtminstone. Där och då ägde jag min första bil, en röd Volvo 240 utan servostyrning.

 

Kan vi då lära något av detta?

Den viktigaste lärdomen jag själv ser är att du inte enbart kan lita på löneförhöjningar. Vissa lyckas väldigt bra här, men de allra flesta går år ut och år in och klagar på att inte lönen ökar mer. Jag har själv tidigare försökt höja min egna lön men varit en av de som aldrig riktigt lyckats till fullo.

Personligen tycker jag det är mycket mer bekvämt att spara en del av lönen för att bygga en egen löneförhöjning. Idag är det givetvis svårt att se det här som positivt då börsen sjunker, men det är bara ett år av många återstående.

 

 

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x