Varje år får vi fackligt anslutna 2 stycken biobiljetter. Det är en trevlig liten överraskning som många ser som en bonus. Men vad är egentligen priset jag och andra faktiskt betalar för den här bonusen? Låt oss kika. 

j

Notera

Det många inte tänker på är att avgift för a-kassa och fackavgiften är två vilt skilda saker. Oftast kan du däremot via ditt medlemskap i facket få en extra inkomstförsäkring som täcker upp förlorad inkomst om du tjänar över 25 025 kr. I det här inlägget resonerar jag enbart om fackets avgift.

Varför ska man vara medlem i ett fack?

Unionen är Sveriges största fackförbund och de ger själv följande svar på den frågan:

En av de stora poängerna med att vara med i ett fackförbund är den trygghet du får tillsammans med andra.

 

Tryggheten i att veta att det finns någon som hjälper dig att ha koll på dina rättigheter och bistår med förhand­lingshjälp om du blir orättvist behandlad. Trygg med att det alltid finns någon kunnig som svarar på dina frågor om arbetslivet och en kraftfull organisation som jobbar för dig och dina kollegor i stort, för en stabil arbetsmarknad med stadigt ökande löner, en robust tjänstepension och andra bra villkor.

 

Utöver tryggheten i att ha din kompetens uppdaterad och din inkomst försäkrad. Ett fackligt medlemskap är helt enkelt klart prisvärt.

Allt handlar alltså om trygghet. When shit hits the fan så vill du vara säker på att du har en backup. Vi vill inte hamna i klistret helt enkelt. Det är ett mänskligt beteende som vi ärvt allt sedan mänskligheten började samla mat för att ha till bråda tider.

Hade inte oron att saker och ting kan gå åt pipan funnits så hade inte försäkringsbolag funnits heller. Dessa rider också på att den absoluta majoriteten aldrig kommer att utnyttja det försäkringen har att erbjuda. Hade alla fått användning av försäkringen så skulle det bli allt för kostsamt och ej hanterbart.

När det kommer till min egna fackavgift så betalar jag 225 kr per månad. Den här avgiften är däremot beroende på din inkomst samt vilket fack du är ansluten till. Totalt blir det alltså 2 700 kr per år.

 

Låt oss kika på de utdelningar jag fick 2019: 

 

Om vi då sätter fackavgiften i relation till utdelningarna ser det ut såhär:

 

Det som genast slår mig är att det är en rejält stor del av kakan som jag betalar i fackavgift. Sedan ska vi tänka på att det här enbart är en av många försäkringar som jag har.

 

Tyvärr slutar det inte här

Tänk dig att du i stället investerar dessa 225 kr per månad och får en fullt rimlig avkastning på i snitt 10% årligen. Du gör detta från 20 års ålder fram till din 70 års dag. Vet du vad resultatet blir?

3,5 miljoner kronor

 

Frågan jag ställer mig är om det verkligen är värt att ha kvar den här försäkringen? Har jag inte använt den på 12 år, kommer jag då finna något värde i den alls?

Visst kan jag sitta och njuta av två biobiljetter varje år, men smakar det så kostar det. Och det stämmer verkligen i det här fallet.

På min arbetsplats är vi ca 150 stycken anställda. Jag fick höra en siffra att 110 av dessa är anslutna till mitt fack. Sedan finns det de som har andra fack också. Här är vi återigen flockdjur och vill göra precis som alla andra gör. Frågan är om det alltid behöver vara det rätta…

0 0 votes
Article Rating
73
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x