Har du någon gång tänk att du kanske lägger för mycket tid på att hitta den allra billigaste resan? Eller har du kommit på dig själv att du ägnar dag ut och dag in för att finna det lägsta priset på en potentiellt ny TV? Du är nog inte ensam om det. Men för mig handlar det hela tiden om att hitta en balans mellan mitt sparande och min tid.

Ett exempel på det här är en kompis som för många år sedan skulle köpa en dator. Han ägnade timme ut och timme in, dag ut och dag in, för att leta de mest optimala komponenterna som skulle matcha perfekt med varandra och till lägst pris.

Jag minns fortfarande hans Exceldokument där han staplat upp GPU:er, CPU:er, Ram-minnen och hårddiskar av olika slag och med olika potential. Kanske är det bland det sjukaste exceldokument jag sett, till och med värre än Krösus Sorks Google doc över sin aktieportfölj.

Det dröjde inte länge innan nya komponenter kom ut på marknaden. Komponenter som var bättre än det som fanns i min kompis excel-dokument. Det tog nog cirka ett halvår innan datorn var beställd.

Självklart, tycker man att det här är en rolig hobby är det inga problem. Men gör man det för att spara pengar och för att göra det perfekta inköpte kan det lätt bli problem.

Jag minns också en historia jag hörde om en man och hans fru som aldrig lyckades komma iväg på sin resa. Tydligen var mannen så galet beroende av att hitta den mest optimala resan att han aldrig kom till skott. Hallen blev till slut fylld av resebroschyrer och det uppstod gräl mellan honom och frugan för att hon aldrig fick någon resa.

För min egen del gör jag gärna jämförelser för att hitta ett bra pris, men jag låter det inte gå allt för långt. I stället lägger jag tiden på att inhämta mer kunskap eller slipa på kontakten med mina samarbetsparners för att genera en god och långsiktig kontakt.

Oftast skriver jag upp saker jag behöver, och handlar det under Black Friday. I år ska jag t.ex. handla 2 nya datorskärmar.

Sensmoralen i den här sagan är att det här även kan gälla investeringar:

Du kan vrida och vända på P/E tal, fundera över om PEG verkar rimligt i förhållande till branschen i helhet, fundera om kursen ser attraktiv ut när det kommer till teknisk analys, jämföra skuldsättning och likviditet. Det här kan du göra i all oändlighet. Problemet är bara att du kanske går miste om de lägen som finns här och nu, alternativt att den tid du lägger ner hade kunnat läggas på mer värdeskapande saker.

De flesta av mina bästa köp har inte kommit från att jag suttit i flera dygn och funderat över ett bolag, utan i stället att jag fått en känsla som jag gillar och att jag varit långsiktig i mina investeringar.

Är det någon av er som känner likadant?

 

0 0 vote
Article Rating
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x