Den vanliga sparklyschan säger att vi kan spara mycket genom att ta cykeln i stället för bilen. I de allra flesta fall stämmer det men för mig är nog marginalen inte allt för stor efter allt som faktiskt hänt.

Under tiden som jag bloggat har jag fått min cykel bestulen 3 gånger. 3 gånger?! Det är rätt mycket, med tanke på att min blogghistoria inte är särskilt anrik.

Nu fick jag cykeln bestulen igen och som vanligt ställer jag mig alltid frågan:

”Varför gör människor såhär? Kan man leva i ett liv med glädje om man tar något som inte är ens eget?”

 

Jag är dock inte ensam. 2018 anmäldes hela 65 700 cykelstölder runt om i Sverige. Då ska vi också komma ihåg mörkertalet nog är stort. Människor som inte orkar anmäla utan som köper en ny direkt då vi trots allt lever i en högkonjak.

Och för er som undrar: Ja, jag låste cykeln. Problemet är väl bara att jag sällan orkar låsa fast den i något fast objekt. Det känns enklare att låsa fast bakhjulet och ännu en gång visar jag att lathet verkligen straffar den flitiga spararen.

 

Ny cykel

Jag köpte en ny cykel för ca 1000 kr. Då såg jag till att köpa en cykel med punktering som jag alltid gör. Detta är otroligt lätt att fixa själv och priset går ner avsevärt om cykeln inte går att cykla direkt.

Sedan blir det alltid lite extra kostnader i form av nytt lås etc. Om man som jag får cykeln stulen en gång per år blir det lätt en onödig utgift som äter upp allt slit med matlådor hit och dit.

Problemet för mig var att jag lämnade cykeln i stan över natten. Det var en ”olyckshändelse”. Då kommer tjuvarna med sin släpvagn och slänger upp cyklarna som bara är låst i sig själva. Eller så har jag tänkt att det går till i alla fall.

På något sätt känns det som att det blivit värre med åren. Jag menar, i mina ungdomens år så var det vanligt att jag aldrig låste cykeln alls och ändå fick jag den aldrig bestulen. Nu behöver du verkligen låsa in den i ett kassavalv för att få ha den kvar känns det som… Något har hänt.

 

Tanken med det här inlägget är att visa att jag inte är perfekt och att det faktiskt fortfarande går att spara pengar trots att man gör misstag. Minimerar du misstagen och är lite klokare än vad jag är så går det att spara mer, helt klart!

27
0
Kommentera gärna :)x
()
x