Trots att elkostnaderna sjunkit så är hushållens ekonomi just nu på bristningsgränsen låter det som. Och ljuset i tunneln lär vi få vänta på. När sänks räntan egentligen? Enligt ny prognos från storbankerna så ser det ut att kunna dröja länge.

 

Vilka datum gäller för svenska räntehöjningar?

6 gånger per år håller Riksbanken penningpolitiska möten där det fattas beslut om räntan. Det är vid dessa möten som den nya räntan meddelas. Dessa möten hålls i regel omkring löningen under följande månader:

  • September 2023
  • November 2023
  • Januari 2024
  • Mars 2024
  • Maj 2024
  • Juli 2024
  • September 2024

 

När väntas räntan sänkas?

Att sia om när räntan ska sänkas är oftast lika lönlöst som att sia om när första snön kommer. Bankerna har dock nyligen lämnat nya uppgifter kring vad de tror och dessa är alltid intressanta att kika på.

Den första räntesänkning kommer till våren, enligt några få banker.  Men flertalet tror att det kommer dröja ännu längre. Den här prognosen skiljer sig från tidigare prognoser där man trodde att sänkningen skulle komma tidigare.

Här är en sammanställning av bankernas teorier utifrån deras senaste uttalanden:

= Höjer

= Sänker första gången

Swedbank Handelsbanken SEB Nordea SBAB Danske Bank
September 2023
November 2023
April 2024
Juni 2024
September

 

Enligt tabellen ovan (ledsen om den blev grötig) så är SBAB och Danske Bank mest optimistisk och menar att den första räntesänkningen kommer i april. Under sommaren tror de svenska storbankerna på en sänkning och minst optimistisk är Nordea som tänker att det kommer ta ett år från nu.

Skuldberget hos Kronofogden har de 6 första månaderna vuxit rejält och är nu det högsta någonsin, visar ny statistik från myndigheten för årets sex första månader.

Det märks tydligt att många har svårt att få pengarna att räcka. Vi har fått in fler krav och betydligt högre skuldbelopp jämfört med tidigare år. Det handlar om räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el. Det är en oroande utveckling”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x