Ibland när jag får tråkigt kan jag gå in och läsa statistik lite här och var. Vissa går kanske på bio, men sån är inte jag. Nu trillade jag över statistik som verkligen får mig att fundera ifall det verkligen stämmer. Här är lite statistik kring antalet personer i Sverige med skulder hos Kronofogden.

 

2017

Antal skuldsatta Skuldbelopp
417 693 78 732 399 190

 

Om du vill se hur det ser ut för just ditt specifika län så kan du klicka dig in här:

https://www.kronofogden.se/statistikantalskuldsatta.html

Det som jag tycker är lite intressant är att den genomsnittliga medianskulden för alla län är rätt hög, nämligen 53 660 kr. Sedan är medianskulden lägre för kvinnor, men det är väl p.g.a. kvinnans defensivare tänk kring ekonomi som vi blir ihjältjatade av.

För Sorsele är medianskulden galet hög jämfört med andra ställen. Sorsele? Det har jag aldrig ens hört talas om. Klart är i alla fall att man vet hur man fester loss där.

 

Är det såhär illa?

417 693 personer?! Visst förstår jag att även dödsbon och personer utan svenskt personnummer räknas in här, men ändå?

Då Sveriges totala befolkning idag uppgår till 10 128 320 personer så skulle detta innebära att hela 4,12% idag har att göra med Fogden.

Självklart förstår jag att många hamnat där genom lathet och helt enkelt glömt bort räkningarna (åtskilliga gånger); alla dessa sitter troligtvis inte långt ner i skiten.

Ska jag vara ärlig minns jag inte om jag någonsin glömt att betala en räkning. Trots att jag i mitt tidigare liv varit mindre ekonomiskt fokuserad mot vad jag är idag så har detta alltid funnits i min natur. Man betalar för sig, och man betalar för sig i tid helt enkelt.

 

Lyxfällan

På något vis har jag alltid förvånats över att det alltid finns nya deltagare till Lyxfällan. Lite som universum, det tycks aldrig ta slut! Men när jag ser statistiken ovan inser jag snabbt att det alltid kommer finnas personer att välja bland, vilket givetvis är en förutsättning till att programmet fortsatt så pass länge.

Värt att notera är att många som är med i programmet Lyxfällan ännu inte ens hamnat hos Kronofogden utan är på väg dit. Kan nog tänka mig att det finns galet många där ute som verkligen skulle behöva hjälp men som vägrar söka den hjälpen för att pinsamheten är så pass stor.

Hursomhelst antar jag att det är få som följer mig som faktiskt sitter hos Kronofogden idag. Min stora önskan är att dessa ska hitta hit och börja få upp ögonen för vad ett flitigt och aktivt sparande faktiskt kan göra över tid och på så vis ändra sitt beteende.

Och vem vet, kanske har jag hjälpt i alla fall någon ut ur skuldträsket. Bara lite drygt 417 000 kvar att frälsa 🙂 Keep on fighting.

På tal om Lyxfällan så är det inte konstigt hur människor hamnar där när man ser hur fruktansvärt mycket de fäster sig vid sina prylar…

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x