I september 2021 blev det att prisa gud då pensionärerna fått det riktigt flått och fint med det nya pensionstillägget. Fast allt det där är givetvis ironi och många pensionärer kommer nog fortsätta klaga i vanlig ordning, vissa med mer rätt än andra. För vissa rör det sig nämligen om 25 kr extra per månad. En kompis till min mor klagar ännu mer efter pensionstillägget än vad hon gjort tidigare.

 

Pensionstillägget och vad det innebär

Har du fyllt 65 år kan du nu ha fått en lite högre pension. Storleken varierar mellan 0 till 600 kr och vad ditt tillägg blir beror på hur mycket du får i allmän pension*. Ingen behöver ansöka om tillägget utan pengarna trillar in om du är berättigad.

*Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst till allmän pension. En del av denna kallas för inkomstpension och en mindre del för premiepension.

Källa: Pensionsmyndigheten

 

Vad som då är intressant med tabellen ovan är att de med låg allmän pension får mindre tillägg, eller inget alls. Mest får de som ligger på 11.000 – 14.000 kr per månad. Hela grejen med detta är att ge de som arbetat länge och har låg pension en extra peng:

Inkomstpensionstillägget syftar till att ge den som arbetat ett helt liv med låg lön en högre pension. Om du har allmän pension under 9 000 kronor per månad och uppbär garantipension kan du istället ha rätt till bostadstillägg. Det måste du ansöka om själv.

Har du mycket liten allmän pension har du troligtvis inte jobbat så mycket utan bara legat på sofflocket och knaprat bidragspengar. Jag kan faktiskt tycka att det här är rätt även om det kanske i vissa fall blir fel.

 

Den som haft låg pension klagar ännu mer

Ett exempel är min mors kompis som varit expert på att leva på alla typer av bidrag. Hur hon lyckats vet jag inte, men hon kan verkligen prata för sig i alla fall. Sedan är det också så att den här människan varit den mest aktiva damen under sitt liv. Alltid något projekt, alltid någon form av träning, fest eller event, men i princip aldrig något ordinarie jobb.

Vi kikar lite på vad hon skriver på Facebook

Vidare skriver hon:

Nu har då den här människan relativt nyligt blivit pensionär och inser felet av att inte tänka på pensionen tidigare, samt att mängden du jobbat tidigare i ditt liv avgör din pension.

Alltid är det lätt att vara efterklok.

 

Mycket pengar?

600 kr i månaden är nog en hel del för pensionärer som inte har särskilt mycket pengar att spendera. Men då är detta också högsta tillägget. En prognos visar att 30% av de som är berättigad till någon form av det här pensionstillägg kommer få maxbeloppet. Vissa får som sagt nöja sig med ett par kronor eller ingenting.

Via pensionsmyndigheten kan du se din egna pensionsprognos. Såhär ser min ut:

600 kr är inte fy skam men du kan göra så mycket mer själv för att påverka din pension. Själv har jag sparat mig till en portfölj som idag ger mig 60 000 kr per år i utdelning. Det blir 5 000 kr extra per månad att leva för. Jämför det med 600 kr (maxbeloppet)

 

Nej, jag vill inte kasta skit på pensionärer

Själv tycker jag att de pensionärer som försökt jobba hela sitt liv bör få högre pension än vad som ges idag. Absolut!

Jag kan också tänka mig att snacket om pension och tröskeln att börja spara själv var större längre tillbaka i tiden. Idag är det superlätt att komma igång med sitt egna sparande och det pratas rent allmänt mer om hur du själv kan påverka.

Så, hatten av till er som jobbat ett helt liv och dessutom kommit igång med ett sparande som stärker er pension. Jag har sett hur illa det kan bli om man förlitar sig på sin lön och jobbar därför lite i förväg nu när jag har ca 30 år kvar till den allmänna pensionsgränsen. Planen är givetvis att sluta jobba mycket tidigare än då.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x