Det finns vissa bolag vars verksamhet men framförallt aktie är väldigt volatila, speciellt när det är frågan om konjunktursvängningar. Idag visar Volvo återigen att det alltid är värt att köpa aktien, men kanske framförallt när det sker kursrörelser neråt.

Kikar vi historiskt så har det inte varit en rak resa uppåt för aktien.

 

Som vanligt är det enligt mig slöseri med tid att ägna sig åt någon typ av teknisk analys, även om det är vissa som tycker att det är the way to go. 

Sedan 20 år tillbaka har du fått 14,5% i genomsnittlig årlig avkastning via Volvo, vilket är helt klart godkänt. Min gissning är att den fina trenden kommer fortsätta även om vissa år lät visa negativ avkastning.

 

En lite mer osäker framtid

Bolaget presenterade idag en rapport som krossar det mesta. Både omsättningen, rörelseresultatet och marginalen kom in bra mycket högre än vad analytikerna väntat sig.

”Tack vare ett starkt kommersiellt fokus har vi lyckats förbättra marginalerna samtidigt som vi hanterat kostnadsinflation och ökade störningar i leverantörskedjan”, skriver vd Martin Lundstedt i rapporten.

Däremot är det inte säkert hur den närliggande framtiden blir då VD:n upplyser om en troligtvis mer normaliserad marknad här framöver.

”Det finns dock tecken på att efterfrågan försvagas på vissa marknader på grund av den allmänna ekonomiska utvecklingen och stigande räntor, vilket kyler ner aktiviteten inom framför allt bostadsbyggande.”

Klart är åtminstone att utdelningen nästa år inte är i fara, men sedan får vi se om bolaget fortsatt följer sin taktik att hålla en riktigt stor kassa.

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x