Som du kanske vet senarelade Scandic Hotels sin kvartalsrapport för kvartal 1. Denna kom idag och var i stort sett i linje med det man tidigare delgivit. Frågan är om bolaget med Nordens starkaste varumärke är ett köpläge nu eller ej.

Vid ett extrainsatt styrelsemöte den 16 mars, 2020, beslutade styrelsen för Scandic Hotels att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget om 3,70 kr/aktie. Självklart är det p.g.a. Corona och att väldigt få varit villiga att lämna sina hem. Dessutom har internationella turister inte kunnat besöka landet med tanke på restriktionerna.

Scandic utdelningar

2016: 3.15 kr
2017: 3.40 kr
2018: 3.50 kr
2019: 0.00 kr

I dagens rapport visade Scandic en rekordlåg beläggningsgrad på 6%. Det innebär på ren svenska att antal uthyrda rum kontra antalet disponibla rum uppgick till enbart 6%. På många hotells om fortfarande hållit öppet måste det sett rätt spöklikt ut…

Bolagets indragna utdelning var nog ingen chock. Pengarna behövs verkligen här och nu. Det som stod ut är att man lyckats sänka sina kostnader med hela 70%. Det är rätt mäktigt och ett resultat av väldigt mycket permitteringar och uppsägningar. Säkert känner du någon som blivit av med jobbet inom hotellbranschen.

Dessutom meddelar bolaget att man kör en nyemission för att säkra upp ännu mer likvider. Tydligen har man rätt bra support på denna från storägarna då fler aktier nu ska genereras.

Det positiva är väl att Scandic sedan mitten av april sett en ökad efterfrågan samt att man i slutet på maj planerar att öppna fler hotell

”Från och med slutet av maj planerar vi för att successivt återöppna fler hotell. Vi räknar med en successiv ökning av beläggningsgraden under maj och juni med några procentenheter per månad. När semesterperioden inleds räknar vi med en ytterligare förbättring till följd av nationella turismströmmar”, skriver vd Jens Mathiesen.

Jag gick faktiskt in och sökte för att se hurdana priserna var nu i helgen och nästa helg. Blev inte alls imponerad och det verkar som att priserna i stort sett ligger på den nivån jag och sambo KTM i normala fall brukar betala. Vi tycker om att boka hotellweekends och ser det som ett billigt och skönt avbrott.

 

 

Köper jag Scandic

Jag ser hotell som en intressant bransch med tanke på att vi människor vill se och uppleva mer bortom vår egna stad.

Idag nöjer jag mig dock med att äga Scandic via mitt investmentbolag Svolder och låter dem ta beslut om det är värt eller inte att fortsatt äga aktier. Försökte hitta info om Svolder köpt på sig ännu mer Scandic nu när det varit kris-tider men hittade ingen sådan information.

Scandic väger 5% i Svolders portfölj.

 

0 0 vote
Article Rating
20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x