Aktien i Hennes & Mauritz har under de tre senaste åren varit en berg-och-dalbana utan dess like. Bolaget var på väg i rätt riktning men sedan kom pandemin och satte käppar i hjulen. När allt sedan såg bättre ut kom problematik i Kina och nu meddelar H&M att man stänger ytterligare butiker p.g.a. ökad smittspridning. Frågan är vad man ska göra nu.

 

Jag läste faktiskt en rätt intressant artikel i DI där man pratade om H&M och där aktien köprekades. En av Swedbanks strateger, Robert Oldstrand, uttalade sig enligt följande:

”Man var i princip klara med sin transformation och sina investeringar i erbjudandet när pandemin slog till.  Man hade en positiv trend på lagernivåer, organisk tillväxt, rörelsemarginaler med mera. Men man har inte fått sätta det nya H&M på prov.”

Än så länge har vi enbart försäljningssiffrorna och ingenting annat. Den fulla rapporten får vi om 14 dagar, den 28:e januari. Det intressanta är att försäljningen var likvärdig med den 2019 innan pandemin bröt ut. Då har H&M permanent stängt butiker under tiden och har dessutom några butiker temporärt stängda.

Enligt Swedbanks estimat kan bolaget mycket väl bjuda på en vinst för fjärde kvartalet som är det bästa fjärde kvartalet sedan 2016.

Just idag har H&M 140 butiker temporärt stängda (p.g.a. smittspridningen). För en vecka sedan var denna siffra 120. När det var som allra jävligast hade H&M 4000/5000 butiker stängda. Det är en viss skillnad 🙄 Sedan är givetvis frågan vad den nya brutala smittspridningen kommer ställa till med.

 

Kanske bra utdelning 2022?

Som ni minns delade H&M ut 6,5 kr per aktie förra året. Det här var ingen ordinarie utdelning utan ska väl snarare ses som en extrautdelning för vinsten som blev 2019/2020.

Robert med anhängare verkar i alla fall tro på en utdelning som motsvarar det man haft historiskt:

”Skulle man avisera en utdelning per aktie som man har haft historiskt så pratar vi nästan 6 procents direktavkastning i H&M”, säger Robert Oldstrand.

Då har man alltså räknat på att bolaget kan dela ut 9,75 kr/aktie, vilket man gjorde innan pandemin bröt ut. Det blir ungefär 6% i direktavkastning.

Det här tror jag är ett väldigt optimistiskt scenario. Men det är klart, jag har ju haft fel tidigare. Bolaget har ändå bunkrat till sig en fin nettokassa så inget är väl omöjligt. Rapporten som kommer inom kort ska i alla fall bli spännande läsning.

Jag har köpt lite H&M på senare tid men det här är en relativt liten del av min portfölj i helhet.

 

Så, vad ska man göra?

Ja, säg det. Jag kan väl knappast sopa under mattan att H&M varit min sämsta investering såhär långt. Andra kanske äger att AT&T varit det men de behöll i alla fall en mycket fin utdelning under pandemin och även efter.

Nu vet jag att jag sagt det förut, men det känns fel att sälja H&M i detta läge. Strategin man visade före pandemin verkar kunna bära frukt och med tanke på att konkurrensen veknat då svagare konkurrenter slagits ut så känns det lovande.

Jag gillar det Robert slutligen säger och kan hålla med:

”Men man har inte fått sätta det nya H&M på prov.”

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x