Sedan Telia noterades år 2000 så har aktiekursen backat 62%. Bättre ser det ut om utdelningen återinvesterats vilket resulterat i +100% för aktieägarna, men det är ändå snålt. Igår kom beskedet som chockade svenska folket och kanske är det just detta som behövdes för att Telia ska bli det utdelningsbolag som är värt att lägga i portföljen.
Tele2 – vd lämnar skeppet
Lite i skuggan av den enormt stora nyheten kring Telia så finner vi Tele2 där vd Kjell Johansen hoppar av sin tjänst efter fyra år på tronen. Styrelsen uppger att Kjell först lämnar när en ny vd hittats.
Egentligen är det här inget som jag tycker är märkligt. Fyra år är en hyfsad tid som vd, även om jag helst förespråkar att en vd sitter längre för att jobba sig in i bolaget. 7-8 år tycker jag är optimalt, men då får det inte vara en bajsmacka till vd. Nu när Kinnevik sålt sin stora stek av Tele2 till den franske telekommogulen Xavier Niels så passar det kanske bra i tiden.
”De framgångar vi har på Tele2 ska fortsätta och det ska inte bli några störningar för att jag väljer att gå vidare”, säger Kjell Johnsen.
Tyvärr har Tele2 haft en tråkig period på börsen under Kjells tid men det rör snarare hela sektorn i stort. När han tog över rodret i september 2020 stod kursen i 126,4 kr. Igår stängde kursen på 117,4 kr.
Tele2 är en typisk högutdelare som inte kommer vara någon tillväxtmaskin. Här handlar det om att behålla en bra verksamhet och skifta ut majoriteten av resultatet till aktieägarna. På senare år har man fått en hel del extrautdelningar som verkligen drivit upp direktavkastningen.
Nästa år väntas utdelningen i Tele2 landa på 7 kr/aktie. Det ger en direktavkastning på 6%.
Telia gör sig av med 15% av styrkan
Igår meddelade alltså anrika Telia att man stuvar om bland personalen och gör sig av med hela 3000 ur styrkan. Nästan hälften av dessa jobbar i Sverige. Visst är det tråkigt. Resultatet blir dock att omstuvningen kommer generera enorma kostnadsbesparingar åt Telia, närmare bestämt 2,6 miljarder per år
Nya vd:n Patrik Hofbauer (tillträdde 1 februari i år) gör alltså direkt extrema förändringar som troligtvis är de största under Telias 24 år på börsen. Han skickar dock sin ömma omtanke till alla som nu blir arbetslösa:
”Vi förväntar oss stora reaktioner, det är många människor som berörs och det ska man ha respekt för”
”Väldigt många jag träffat under min första tid har sagt att vi måste bli effektivare, vi måste minska komplexiteten och tydliggöra ansvar och roller.”
Även om jag inte följt Telia särskilt noga så är jag beredd att hålla med Patrik. Risken med ett allt för stort bolag är att det finns positioner som inte genererar mer än kostnader för verksamheten. Att göra en rejäl rensning är kanske helt rätt.
Inte håller man på bromsen heller. Arbetet ska göras nu under hösten/vintern 2024. Tyvärr är man rätt snåla med fler detaljer i dagsläget.
Utdelning i Telia 2025
Det finns vissa som ställer sig frågan kring hur utdelningen i Telia kommer påverkas. Enligt Lars-Erik Lundgren, förvaltare av Aktie-Ansvars Sverigefond, så kommer utdelningen bara påverkas positivt enligt detta.
Han beräknar att Ebitda bör bli 8% bättre när allt landat. Det är mycket fint för ett bolag som Telia.
“Och när besparingarna kickar in kommer det bara att bli bättre. Om det funnits någon tvivel om 2-kronorsutdelningen så borde den försvinna nu”, säger han.
Räknat på 2 kr/aktie blir direktavkastningen 6,13%.
Intressant med Tele2s VD:s annonserade avgång. Det är ca 3.5 månader sedan de fick en ny styrelseordförande utsedd av Xavier Niels organisation.
Kan man tänka sig någon form av ny inriktning för Tele2 kanske?
Absolut, alla vägar är öppna. Tror också att något kring nya storägaren ligger bakom, även om det är väldigt tyst om just det givetvis.
Enligt Kjell är det pga nya styrelsen. Med en ny styrelse på plats förväntar den sig en VD som hänger med och driver på i 4-5 år. Något som Kjell inte var sugen på. Oavsett anledning är det förmodligen positivt, då fransmännen är mycket mer lönsamma i Free / Free Pro inom Iliad. Det kanske smittar av sig!
Iliad verkar framåtlutade, med stora investeringar i AI-labbet Kyutai och GPU:er i Scaleway.