Under de ekonomiskt osäkra åren vi nu lämnar bakom oss så har Tele2 blivit kända som ett ”inflationsoffer”. Telekombolagens svårighet att hantera den el- och kostnadskris som vi såg 2022 var det första slaget mot branschen. Dessutom är egenskaperna som aktierna i telekombolagen besitter ett problem i rådande miljö.
Vad jag menar med det bottnar i telekombolagens obligationsliknande egenskaper. Går räntan upp så blir dessa mindre attraktiva med tanke på att utdelningen samt direktavkastningen är varför många köper aktier här. När räntan går ner råder givetvis det omvända. Lite av den effekten har vi redan sett då Tele2 slagit OMXS30 i år
För egen del så äger jag mest Tele2 för den fantastiskt höga och stabila utdelning som bolaget erbjuder. Den här gör så jag kan köpa fler aktier varje år för att successivt bygga upp min flotta. Det är alltså lite samma tänk som med mina preferensaktier.
Samtidigt är resan i Tele2 bättre än många tror. Kursen har de senaste 10 åren haft en tråkig utveckling men inkluderar vi den återinvesterade utdelningen så har investeraren ändå fått 183% sedan dess. Det är 10,96% årligen i snitt.
Kinnevik utdelning Tele2
En nyhet som på sätt och vis rör Tele2 är Kinneviks beslut att dela ut Tele2-pengarna. Här föreslås alltså en rejäl extrautdelning till ägarna nu efter att Kinnevik sålt hela innehavet i Tele2. Det handlar om 23 kr/aktie, totalt 6,4 miljarder kr. Hela försäljningen var värd 13 miljarder kr.
Har inte Kinnevik något vettigt att göra för pengarna just nu så är det helt rätt att dela ut ca hälften för försäljningen. Ett bolag vill helt enkelt inte gå med allt för stor kassa i normala fall och det är lite av grunden till varför en extrautdelning faktiskt görs. Föreställ dig att du ska springa ett maraton med ett rejält julbord i magen.
Självklart är det här ett trevligt besked för alla Kinneviks aktieägare, som annars står utan ordinarie utdelning.
Jag har tidigare fått frågan vad jag anser om nya storägarna till Tele2, franska Iliad . Det enkla svaret är väl att jag har dålig koll. Grundaren, Xavier Niel, har tidigare beskrivits som en härskare inom den europeiska telekomsektorn. Under tidigt 1990-tal grundade han Iliad som i dag är en av Frankrikes största teleoperatörer. Innehavet i Tele2 uppges komplettera Iliads och NJJ:s befintliga europeiska telekomverksamhet i Frankrike, Italien, Polen, Schweiz, Monaco och på Irland, Cypern och Malta.
Vad det innebär långsiktigt får vi se, men själv kan jag tycka att Kinnevik spelat ut sin roll i Tele2 som mest haft innehavet som någon typ av kassako känns det som. Kinneviks strategi är helt annorlunda idag än i april 1991 då Jan Stenbeck bildade Tele2 för att utmana det dåvarande televerket.
Det var någon läsare som skrev för länge sedan att Kinnevik inte är detsamma på den storhetstid som Jan Stenbeck manövrerade. I det påståendet ligger det nog rätt mycket sanning.
Rapporten från Tele2 blev ingen kioskvältare precis. Både vinsten och omsättningen var i linje med vad analytikerna väntat sig. VD Kjell Johnsen bekräftar dock det jag sa i början av inlägget och räknar med att en minskad inflation och lägre räntor kommer att stödja bolagets verksamhet framöver.
Betydligt mer intressant var Nordeas rapport. En brutal sådan! Det verkar som att bankernas medvind fortsätter, även om många trodde att festen redan skulle vara över.