Kinnevik har bett sina 200 000 aktieägare att ha tålamod. Mycket verkar hända inom bolaget just nu och kanske är man på väg att återigen bli det fenomenala investmentbolag som man en gång var. 

 

Kinnevik utdelning av Tele2

Igår var det alltså x-dag för den extrautdelning som Kinnevik delar ut. Precis som vanligt backar aktien med samma belopp som utdelningen, allt annat lika. Kinnevik B var ner ca 15% under gårdagen.

Hur stor blir extrautdelningen i Kinnevik? 23 kr/aktie. Gäller både Kinnevik B och A.

När kommer pengarna från Kinneviks extrautdelning? Den 2 juli 2024

Hela den här processen kommer att ske genom en aktiesplit- med automatiskt inlösenförfarande som det så fint kallas. Igår var alltså dagen då Kinnevik handlades utan rätt till inlösenaktien och därmed sjönk aktien. Om en månad kommer aktieägarna få likviden på sitt konto.

 

Kinneviks aktieägare ombeds tålamod

 

Historiskt har Kinnevik varit extremt snabba på bollen och investerat i trender som sedan blivit mega-trender. Exempelvis investerade man i jordbruk och industri på 1930-talet när detta var hett, kabel-TV på 1990-talet och e-handel på 2000-talet.

Mina egna köp i Kinnevik samt aktiens resa de senaste åren är tämligen intressant. Jag köpte in mig långsiktig med tanken att äga väldigt många år. Så blev det inte…

Jag sålde när ordinarie utdelning slopades, precis innan aktien fick extrem fart uppåt. Sedan kom höjda räntor och aktien gick från 470 kr till dagens 105 kr. Det är 77% som försvunnit i börsvärde.

 

Stenbeck tillbaka

I veckan hade Kinnevik sin årsstämma som bjöd på hyfsat händelserika inslag.

Cristina Stenbeck, en av döttrarna till Jan Stenbeck, valdes in som nygammal ledamot i valberedningen, vilken hon lämnade 2021. Därigenom blev Cristinas återkomst till Kinnevik ett faktum.

”Hon har en vilja att engagera sig i utmanande tider snarare än när saker och ting går bra”, sa James Andersson, styrelseordförande för Kinnevik, under årsstämman

”Cristina är helt ovillig att acceptera misslyckande.”

 

Det var någon av mina läsare som menade att Kinnevik inte längre är det bolag som man en gång var under Jan Stenbecks fantastiska tid. Jag håller med till 100%. Kinnevik liknar idag mer ett riskkapitalbolag än ett investmentbolag då man fokuserar stenhårt på tillväxtbolag i en onoterad värld.

Historiskt har Kinnevik varit starkt ägarstyrt från familjen Stenbeck. Den tiden är sedan länge förbi och Stenbeckfamiljen rörde sig successivt bort från den operativa verksamheten.

Mycket hände med Kinnevik runt 2017. Där och då var det just tillväxt som gällde på techmarknaden. Här gjorde Kinnevik många investeringar i olönsamma, men snabbväxande och framgångsrika bolag. Mathem och Vivino är bara ett par exempel.

Under 2022 svängde detta. Då var det i stället lönsamhet som skulle värderas högst.

 

Ett nytt fokus

Nu verkar Kinnevik återigen byta fokus. Man menar att det gjorts investeringar i allt för många bolag och att man i stället ska fokusera på ett mindre antal bolag i portföljen.

 

Kinneviks vd Georgi Ganev

 

Vd Georgi Ganev pekar ut Spring Health, Mews, Pleo, Travelperk och Cityblock som de fem viktigaste innehaven i portföljen.

”Vi kommer alla bli väldigt besvikna om vi inte sett förbättringar vid nästa årsstämma 2025”, avslutade James Anderson.

 

Själv tycker jag att Kinnevik borde använt likviden från Tele2 försäljningen för att göra aktieåterköp. Rabatten är galet hög och är det någon gång då det är värt att göra återköp så är det under jävliga tider.

Jag är fortfarande något tveksam till Kinnevik och anser att man inte behöver ha bråttom in. Börjar man visa att man landat på rätt bana under några kvartal så kan det vara mer intressant.

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x