Jag har tidigare skrivit att jag gillar att investera i banksektorn då jag gärna vill vara exponerad mot denna del av marknaden. Direktavkastningen känns lockande i många av våra svenska banker.

Direktavkastning bland några banker:

  • Swedbank – 6,55%
  • Handelsbanken – 4,26%
  • SEB – 5,45%
  • Nordea – 6,5%

Samtidigt är det viktigt att inte enbart stirra sig blind på direktavkastning utan även se en allt för hög sådan som en varningsklocka.

Nordea har jag under en tid nu tyckt varit köpvärd och det har verkligen kliat i fingrarna att sälja av vissa delar av någon annan bank för att plocka in denna. Sedan är det ju frågan om man ska äga en bank eller skaffa en till?

Gjorde för en tid sedan en undersökning och såhär blev resultatet. Nu var det inte särskilt många som svarade men något kanske den ger 🙂

Swedbank mest hållbar?

Samtidigt som Nordea varit lite i blåsvädret med flytt från Sverige till Finland och en finanschef som blivit ombedd att sluta så verkar Swedbank ha en tryggare resa, i alla fall kortsiktigt.

Swedbank en vinnare på tronen när Fair Finance Guide rankat svenska bankernas hållbarhet för 2017. Fair Finance Guide går årligen igenom de svenska bankernas riktlinjer för att kunna kartlägga hållbarheten

– I Swedbank pågår ett ständigt arbete med att integrera hållbarhetsaspekterna i affären. Detta eftersom vi är övertygade om att det är så vi bygger långsiktigt finansiellt värde och därmed främjar en sund och hållbar ekonomi för de många hushållen och företagen. Att våra riktlinjer för hållbarhet nu rankas som bäst i jämförelse med andra banker är ett kvitto på att vi gör rätt, och det ger energi när vi nu fortsätter arbetet, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef, Swedbank

Kul för Swedbank! Helt klart.

Å andra sidan kan man fundera vad en sån här undersökning faktiskt är värd och hur hårt man ska se på den. Har ju tidigare ordat om att jag sällan kikar på andras riktkurser utan i stället fokuserar på att månad efter månad investera i de bolag som jag anser vara mest hållbara.

Klart är i alla fall att jag vill fortsätta äga mina banker och att dessa är ett enormt fint komplement i portföljen. Branscher tenderar att dra olika från tid till tid och därigenom kan det vara förnuftigt att se över sin vikt i portföljen.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x