Svolder rapporterade idag för sitt tredje kvartalet. Premien i slutet på det kvartalet låg på maffiga 15,8%. Det betyder att du får betala mycket mer för de underliggande bolagen om du köper dem via Svolder i stället för vart och ett enskilt. Samtidigt presenterade Svolder en bild som verkligen visar kvalité.

 

Elos Medtech

I veckan fick vi reda på en rätt stor nyhet om kring Svolder. Amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates har lagt ett bud på ett av bolagen som återfinns i deras portfölj, nämligen Elos Medtech. Budet var 8% högre än rådande kurs och troligtvis kommer affären gå igenom.

Elos har haft en fantastisk resa under ett års tid och kursen har stigit med över 200%. Svolders VD Ulf Hedlundh verkar nöjd med beskedet i alla fall. Det är väl huvudsaken:

”Vi tror helt enkelt att det här är bra för bolaget, och att köparen är en aktör som kan fortsätta att driva Elos utveckling framför allt internationellt. Där har TA Associates både kontakterna och kapaciteten”

ULF HEDLUNDH, VD Svolder

 

Faktum är att Svolder har/har haft en stor samling intressanta bolag branschen medtech bara är ett exempel. Själv har jag varken tid eller ork att sätta mig in i småbolagen utan har fullt upp med att avgöra de bästa utdelningsbolagen. Därav äger jag Svolder så de i sin tur får plocka ut dessa åt mig.

 

Topp 3

I dagens rapport visade Svolder en bild som var mycket intressant. Den visar investmentbolagen i Sverige och hur pass bra man lyckats öka sitt substansvärde.

Även om substansvärdet inte ska jämföras direkt med aktiekursen så vore det konstigt ifall ett investmentbolag år för år höjer substansvärdet men aktiekursen står still. Det kan jämföras med ett ”vanligt bolag” som ökar sin vinst 10% årligen under 5 år. Att aktiekursen står stilla känns osannolikt.

Har Svolder eller Latour presterat bäst?

Det beror givetvis på vilken tidsperiod vi kikar på men tar vi de senaste 15 åren har Latour faktiskt gått bättre med 2 procentenheter. 19.75% mot 21,9% årligen.

Med det sagt är premien i Latour väldigt mycket högre än i Svolder idag.

 

Köpa ytterligare?

Tyvärr måste jag säga att det tar emot lite att köpa Svolder idag, fast främsta anledningen är nog att bolaget redan väger tungt i portföljen. Är du sugen på Svolder så är det bättre att köpa lite nu och sedan köpa kontinuerligt under lång tid och gärna öka extra om/när kursen faller.

Även om bilden ovan ser avskräckande ut så ska vi komma ihåg hur lurad vi kan bli av detta. Det skrev jag om när jag resonerade kring att Plocka hem vinst

Vad jag i alla fall vet är att jag absolut inte säljer en enda aktie i Svolder. Det har aldrig slutat lyckligt för mig åtminstone 😛

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x