Diös är mitt 3:e största fastighetsbolag i portföljen näst efter Castellum och månadsutdelaren Realty Income. Idag presenterade Diös, med fastigheter i norra Sverige, ett stabilt resultat som också vädrar framtidstro. ”Jag vill påstå att vi verkar på Sveriges hetaste marknad”, meddelar Diös VD.

Diös portfölj 2021

 

”Jag vill påstå att vi verkar på Sveriges hetaste marknad. Vår unika position kommer ge många möjligheter till nya affärer inom alla våra segment. Jag ser stora möjligheter till ytterligare värdeskapande och tillväxt vilket ger en mycket ljus framtid för både våra städer och för Diös”, sägerVD Knut Rost.

I skrivande stund är aktien i Diös upp 4,5%. Även om siffrorna i sig kanske inte var makalösa så vädrar nog marknaden att det kanske inte är så illa som det har sett ut. Låt mig förklara…

Från botten är Diös upp 45%. När pandemin brutit ut i Sverige stod kursen i 55 kr och idag är den ca 80 kr. Såhär i efterhand är det rätt galet hur marknaden kunde värdera aktien i Diös till 55 kr. Men det är lätt att säga så i efterhand. Där och då ville alla bort från aktiemarknaden och få såg köppotential. Jag själv såg även människor som tidigare sagt sig vara långsiktiga sälja på botten av Covid-19.

Diös rapporterade idag ett substansvärde på 84,4 kr. Räknat på 55 kr som bottennoteringen var så hade vi alltså en sjukt fin rabatt. Men än idag handlas Diös till rabatt.

Som ni ser handlas Diös långt under All-Time-High (ATH). Vad är det då som gör att aktien inte återgått till samma nivå som tidigare likt många andra aktier?

Ja generellt har vi fortsatt nederbörd gällande fastighetsbolagen i Sverige. I USA har dessa återhämtat sig mycket fortare men Sverige laggar efter. Begrepp som “kontorsdöd” och högre räntor efter pandemin är väl det som skrämmer marknaden fortsatt antar jag. Men det Diös presenterade idag visar på stor framtidstro.

Ska vi nämna något negativt om Diös så är det väl belåningsgraden som idag är 53,4%. Det är något högt för min smak men Diös har ändå sänkt den lite med tiden (2017 var den över 57%).

Investerade du i Diös 2007 så levererar aktierna du köpte där och då 3 gånger så stor utdelning idag på öret. Diös är också ett klockrent exempel på att du inte direkt ska sälja bolag som något år sänker utdelningen. Du måste enligt mig alltid fundera över anledningen till utdelningssänkningen och bolagets förmåga att i framtiden öka omsättning och vinst +5 år framåt i tiden.

 

Det intressanta med Diös är att man är ett Kinnevik fast inom fastigheter. Vad jag menar med det är att Kinnevik varit experter på att se trender och vrida sig mot dessa under åratal. Diös har lite samma tänk då man visat sig beredda att konvertera bland annat kontor till fastighetstyper där ökat behov finns.

”Efterfrågan på konverteringar och nyproduktion av kontor är fortsatt stor, både från privata och offentliga hyresgäster. Vi räknar med att teckna flera nya hyresavtal inom kort. Även nyttjande av våra centrala bostadsbyggrätter, för nyproduktion av bostäder, ligger högt upp på vår prioriteringslista av projektinvesteringar”, skriver Knut Rost.

Knut Rost, VD Diös

 

Diös, Mkr Q1-2021 Q1-2020 Förändring
Hyresintäkter 483 478 1,0%
Driftöverskott 290 290 0,0%
Förvaltningsresultat 231 229 0,9%
Resultat före skatt 658 240 174,2%
Nettoresultat 522 189 176,2%
Resultat per aktie, kronor 3,86 1,42 171,8%
Substansvärde, EPRA NAV, per aktie, kronor 84,4 75,1 12,4%

2 8 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x