Gårdagens stora ras i inkassobolaget Intrum (-17,62%) gjorde att min portfölj hos Avanza föll under 2 miljoner i värde. Totalt sett är jag likafullt över 2 miljoner om jag räknar in Tessin och Lunar. Självklart passade jag på och storhandlade Intrum. 

Det är inte bara Intrum som varnat om sina vinster. Här har jag satt ihop en lista med bara några bolag som rapporterat käppar i hjulen under senaste tiden:

  • NCC
  • Electrolux
  • Profilgruppen
  • Thule
  • Mips
  • Duroc
  • Sinch

…och fler kommer det säkert att bli nu inför bolagens rapporter :O

Intrum är en av Europas största bolag inom inkasso och finns idag närvarande i 24 länder.

Bolaget har historik tillbaka i 1900-tal men dagens koncern är mer format från sammanslagningen med Lindorff 2017. Största ägaren är Nordic Capital som äger 37% av aktierna.

 

Vinstvarningen

Intrum vinstvarnar nu inför det tredje kvartalet då man tvingas till nedskrivningar* av den italienska portföljen. Det här rör sig då om specifika portföljer på 2,9-3,3 miljarder.

*Bolag genomför nedskrivningar när en tillgång har tappat i värde så att det nuvarande värdet är mycket längre än det bokförda värdet i balansräkningen.

Bolaget har idag 3 olika segment och den traditionella kredithanteringen för egen räkning är faktiskt den minsta

Bild från affärsvärlden

 

Portföljinvesteringar är en investeringsaffär där Intrum förvärvar portföljer med förfallna fordringar från andra, oftast banker. Sedan hanterar man dessa för egen maskin.

Intrum gör regelbundna genomgångar av portföljerna och upptäcker man något så skriver man ner detta. I det här fallet säger man att effekten kommer synas först 2025 och påverka kassaflödet negativt med 2%.

Många förvånades igår av det stora kursfallet och Ålandsbanken hade trott på en betydligt mildare reaktion, minst sagt.

”Ska man titta på det fundamentalt vore väl 2-3 procent nedgång rimligt”, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken

Affärsvärlden satte nyligen ihop ett huvudscenario där vinst/aktie i år kommer bli hög, att den sedan faller något nästa år för att återigen få luft under vingarna 2024. Kontentan är i alla fall att utdelningen än så länge känns trygg.

2021 2022 (ej klart) 2023 (framtid) 2024 (framtid)
Vinst per aktie 25,88 27,2 23,9 27,3
Utdelning per aktie 13,5 13,75 14 14,25

 

Jag köpte i alla fall en rätt stor mängd aktier igår. Jag bedömer inte att det här kommer påverka bolagets framtid särskilt mycket och det är alltid trevligt att köpa på en generellt negativ börs.

Hade världen sett ut som vanligt och det bara varit Intrum som fallit, ja då hade det varit en helt annat sak.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x