Nope, jag har faktiskt inte köpt mycket H&M aktier på länge nu. Däremot tycker jag att det hänt en hel del som är lite intressant att ta upp då jag tillsammans med nästan 93 000 anda Avanzianer äger bolaget.

Nu på morgonen fick vi besked om att Stefan Persson tankat på sig rejält med aktier i H&M. Tydligen så utgjordes dessa Stefan-köp hela 30% av den köpsida som vi nu den senare tiden sett i H&M aktien. Totalt blev det 6,67 miljoner B aktier till ett värde av 880 miljoner kr!

 

Ett sånt här insiderköp borde ju ses som rejält positivt då det görs i Stefan Perssons familjebolag. Självklart är det mycket roligare att se hur personer i ens bolag köper aktier i stället för att sälja. Samtidigt har vi sett flera gånger tidigare hur Stefan köpt aktier i H&M men att aktien på sikt inte presterat bättre för det.

Marknaden reagerade i alla fall negativt till detta och aktien är idag ner 1,5%. Samtidigt rapporterar Bloomberg att H&M har problem med leveranser från onlinebutiker, så det kan mycket väl vara en anledning till dagens nedgång efter 9 dagars uppåtgående trend.

Kanske är det så att förtroendet inte finns och att dessa köp från familjen Persson inte längre tas lika positivt av marknaden. Sedan 2016 har Stefan köpt aktier för 15 miljarder kronor. Det får ens egen resa mot miljonen att se rätt fjuttig ut måste jag säga.

Stefan Persson. Styrelseordförande H&M

”Jag drömmer inte om att köpa på botten på något sätt. Köpen görs med ett väldigt, väldigt långsikt synsätt. Vi placerar i mycket – vi köper fastigheter och har ett investmentbolag men ändå, som tur är, finns det pengar över att köpa i ett bolag jag tror på”, sa Stefan Persson i intervjun.

Om exakt en månad trillar ju bolagets första utdelning in på investerarnas konto (den 16:e maj). Då bolaget delat upp utdelningen i 2 delar rör sig första utdelningen enbart om drygt en 500-lapp för min egen del. För familjen Persson blir utdelningen lite större, nämligen 3,4 miljarder kronor!

Det sägs att ”kvalité återkommer alltid”, varav man ska köpa kvalitetsbolag i oroliga tider. Även om många funderar på H&Ms framtid så finns det nog inte många som kan argumentera mot att H&M ändå varit ett kvalitetsbolag genom tiderna.

Själv var det länge sedan jag köpte aktier i H&M och i ärlighetens namn kan man ju fråga sig varför jag inte köper aktier på 130 kr när jag en gång köpte då aktien stod i 200 kr… Men det är svårt att vara den svarta vargen och gå mot strömmen också.

Kanske blir H&M långsiktigt min bästa affär någonsin, men kanske blir det min sämsta. Troligtvis blir det i alla fall en lärdom som jag kommer kunna rida länge på. Och trots allt är det lärdomarna som gör oss starkare.

 

Vill du att KTM och sambo KTM ska få tillbaka sin Yoghurt kvarg?
321 votes · 321 answers
×
4
0
Kommentera gärna :)x
()
x