Är det ett bolag som enbart fått ris och inga rosor i veckan så är det Spiltan. Det tack vare en av deras räntefonder som investerat i bland annat Intrum. Samtidigt är Spiltan Invest ett av få investmentbolag som handlas till riktigt god rabatt och kanske finns det läge att investera?

 

Spiltans räntefond

Smällen rör egentligen inte Spiltan Invest utan snarare Spiltan Fonder som tillhandahåller en rad fonder av olika karaktär. Tidigare gick man ut med att Räntefond Sverige ska vara en fond med riktigt låg risk men nyligen föll NAV-kursen fritt.

Det har väl varit känt hyfsat länge att Spiltans räntefonder haft många högriskpapper under sina vingar. Fonderna är grymt populära men frågan är hur många som känt till den faktiska risken. Det har bland annat varit turer kring krisande fastighetsbolag där bland annat Heimstaden ingått.

För exakt en vecka sedan fick dock småspararna en illaluktande bajsmacka levererad då hela årsavkastningen försvann i Räntefond Sverige.

Anledningen till att Spiltan Räntefond Sverige gick ner var då den stora kurskollapsen i Intrum. Fonden har nämligen lagt 25,6% av fondförmögenheten i s.k. högriskobligationer, sådana som ger en riktigt hög direktavkastning. Intrum stod för 5% av fondförmögenheten.

 

Det som är lite surt är att vi i fondfaktabladet kunde läsa:

”Fondens målsättning är att årligen ge en positiv avkastning till en mycket låg risk.”

Att investera i en räntefond är i sig en stor risk då du går miste om den långsiktiga avkastningen som aktier faktiskt ger (det har vi bevis på nu under senaste månaderna). Att det här ska hända är väldigt tråkigt. Mig veterligen hör det här inte direkt till vanligheten, som tur är.

Jag själv har investerat i Intrum, men det är mina egna pengar som kommer från mitt egna knegande. Man kan tycka att en fond med hög säkerhet och som förvaltar andras pengar borde tänka annorlunda.

 

Spiltan som investmentbolag

Om vi blickar bortom Spiltans räntefonder så hittar vi givetvis investmentbolaget Spiltan (som inte ska blandas ihop med aktiefonden Spiltan Investmentbolag).

Det mest egendomliga är att Investment AB Spiltan enbart kan handlas på tisdagar. Dock var det ännu värre förut då man enbart kunde handla en gång per månad. Enligt Per H själv ska det här bidra till att mindre kloka beslut raderas bort, där investerare säljer i ren panik. Med handel mer sällan hinner man tänka till en extra gång.

Nyligen rapporterade Spiltan ett substansvärde på 276,63 kr/aktie. Kursen är idag 198 kr, vilket medför en rabatt på hela 28,2%.

Spiltan investerar i både onoterade och noterade tillväxtbolag, och vi vet hur den karusellen snurrat det sista året. Kinnevik har gått samma väg tillmötes. Men när vindarna vänder kan troligtvis Spiltan fortsätta med sin enorma framgångssaga som faktiskt lutar sig tillbaka på Warren Buffetts strategier.

Jag själv känner mig rätt mättad med de investmentbolag jag själv har, så jag nöjer mig där.

Spiltans portfölj 2024

Spiltan – andelen noterat och onoterat

Spiltans olika sektorer

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x