Jag älskar Investmentbolag i överlag. Tycker om den riskspridning man får samt att vissa investmentbolag även delar ut pengar till oss aktieägare i form av utdelningar varje år.

Mitt mål är att ha ca 10-20% Investmentbolag i portföljen, men det kan givetvis variera över tid. Just nu äger jag Investor, Industrivärden och Kinnevik. Idag ser min fördelning ut såhär:

  • Investor A 6% 6%
  • Kinnevik B 5% 5%
  • Industrivärden C 4% 4%
  • TOTALT 15% 15%

 

Att handla när det väl gäller

Alla 3 investmentbolag har under sommaren och hösten haft en tyngre utveckling med många röda dagar, vilket givetvis inte är konstigt då allt gått trögt.

Som vanligt tänker jag i efterhand att det hade varit klokt att fylla på mer när man ändå hade chansen… Antar att ni också tänkt så någon gång?

Ovanstående exempel visar rätt tydligt hur jag brukar göra, nämligen köpa kontinuerligt under nedgångar. För rent krasst vet vi aldrig när det vänder, bara att det vänder (troligtvis vänder).

Med den strategin kan ni till och med låta er hund avgöra när det är dags att fylla på extra i ert bolag. Det är också så jag vill ha det – enkelt och effektivt.

 

Rapporten Q3

I alla fall så nämns det i Industrivärdens 9 månaders rapport att C aktien hitintills ökat med 25% i år. Stockholmsbörsens totalavkastning under året (SIXR) har jämförelsevis varit 12%.

Det som jag tycker är intressant när det kommer till investmentbolag är att kika på substansvärdet per aktie. Det är detta som avgör om aktien handlas till en rabatt eller premie.

Är aktiepriset på investmentbolaget lägre än substansvärdet handlas bolaget till substansrabattdu får alltså mer för pengarna än om du hade köpt bolagen enskilt.

Om däremot aktiepriset är högre än substansvärdet så innebär det att du hade fått ett mer fördelaktigt pris om du köpt varje enskild aktie för sig i stället för via Investmentbolaget.

Substansvärdet för en aktie i Industrivärden var den 30 September 2017 220 kr. Aktiekursen står idag på 211 kr vilket gör att vi har en rabatt på ca 4%. Med andra ord får du innehaven i Industrivärdens portfölj 4% billigare än om du hade köpt vardera innehav för sig.

Men att bara stirra sig blind på Substanspremie och Substansrabatt är som att spring Stockholm maraton utan skor. No good.

Just det här med rabatt och premie var något jag gick och funderade mycket på när jag började med aktier och faktiskt något som jag nyligen lärt mig.

 

Innehaven i Industrivärden

Såhär ser portföljen ut idag i Industrivärden:

Själv tycker jag att det är alla tiders att jag får in fina bolag som Sandvik, Volvo och SCA i denna påse. Samtidigt kan jag ju ta en fundering ifall det fortfarande är klokt att äga Handelsbanken som separat bolag, vilket jag gör. Hur tänker ni där?

Huvudsaken vikten i bolaget totalt sett inte blir allt för stor tycker jag att det är okej.

Det som är tråkigt är väl att investmentbolag i överlag inte är några utdelningskanoner direkt. Tanken är att sitta med dessa under lång tid för att sedan byta ut till bolag som kan agera lite mer pengamaskin i form av utdelningar och försörja mina lediga dagar framöver.

 

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x