Avanzas aktie handlas nu till en högre direktavkastning än på många år och P/E talet beräknat på årets vinst är lågt. Hela karusellen kring de ständiga VD bytena tillsammans med mitt egna tycke gör att jag känner mig skeptisk till ett annars rätt vettigt köpcase.

 

Bra siffror i Avanza

Tittar vi på senaste kvartalsrapporten så var det en fröjd på många vis. Nettovinsten steg med 18% jämfört med samma kvartal i fjol. Störst draglok var då räntenettot som steg hela 82%. Precis som för andra banker har denna haft en positiv effekt i och med stigande ränta.

Antalet kunder ökade med 6% till nästan 1,9 miljoner. Gemensamma sparkapitalet för alla dessa kunder har också ökat till 715 miljarder kr.

Dessutom såg vi att nettoinflödet under 3:e kvartalet var hela 21 miljarder. Med tanke på den stressade ekonomiska situation vi befinner oss i så är det imponerande siffror.

Det negativa var då courtaget, alltså avgiften som uppstår när vi handlar aktier. Det vanliga är att courtaget är den betydande intäktskällan för Avanza. Här såg vi ett tapp på hela 25% mot samma kvartal 2022. Även valutanettot som blir när vi handlar utländska aktier sjönk. Inte konstigt med tanke på att många inklusive jag själv dragit ner köpen i USA och Kanada.

Men allt som allt en bra rapport skulle jag säga.

 

Avanza och allt snack kring VD rollen

En lång historia kan göras kort… Den stora snackisen är Avanzas nya VD som fått lämna efter bara en vecka. Är det rekord när det kommer till kortast tid som VD?

Avanzas byten av VD historiskt

  • Nicklas Storåkers, 1999–2011
  • Martin Tivéus, 2011–2016
  • Johan Prom, 2016–2017
  • Rikard Josefson, 2017–2023
  • Knut Frängsmyr, 2023
  • Gunnar Olsson, 2023–

Historiken av antalet direktörer sedan 2010 har varit rätt god och den blir givetvis inte bättre då Knut Grängsmyr får lämna bara efter en vecka.

Varför får Avanzas VD lämna?

Ja tydligen rör det sig om att Dagens Industri tidigare avslöjat att Knut Frängsmyrs haft mångåriga ärende kring ett svartbygge i Solna. Detta har då Knut mörkat för den nya arbetsgivaren låter det som.

Enligt Avanza själva så visste man givetvis om byggärendet…

”Vi visste att det fanns ett byggärende med avslaget bygglov ett antal år bakåt i tiden. Det vi inte kände till var omfattningen och fortsättningen av den processen, och specifikt så kände vi inte till att det i ett senare skede hade dömts ut böter. Den informationen kom ju till oss i samband med att Di skrev en artikel”, säger John Hedberg, styrelseledamot i Avanza och vd i ägarbolaget Creades, till Di.

Kritik riktas nu mot Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer att det kanske är dags att vika in paddeln såhär vid 80-års dagen. Sven glömde dra upp landningshjulen vid en flygning 2014 på sitt sportflygplan. Efter det drog han slutsatsen att det var dags att sluta flyga. Kanske är det dags att nu inse något igen.

 

Avanza blir omsprungna

Under 1 år är kursen i Nordnet upp 13% medan kursen i Avanza är ner 10%. Det finns enligt mig goda anledningar till att kursen i Nordnet presterat bättre.

2022 tvingades Mattias Miksche lämna Avanzas styrelse efter obetalda räkningar och försenade årsredovisningar i ett privat bolag. Johan Prom fick sommaren 2017 lämna vd-posten efter bara ett halvår.

Personligen tycker jag att Avanza blivit omsprungna av Nordnet. Det har inte bara att göra med deras teknikstrul som gång på gång de senaste åren verkar inträffa. Avanza har alltid legat steget efter i utbetalning av källskatt, något som stört mig enormt. Än idag är Nordnet bättre då de betalar tillbaka källskatten månaden efter medan du får vänta ett år i Avanzas fall.

Att sedan Investeraren lämnat som sparekonom gör inte saken bättre. Jag orkar inte längre lyssna på deras Avanzapodden då Nicklas energi var enda bidragande faktorn till att jag tidigare lyssnade. Nicklas var troligtvis den starkast lysande stjärna som Avanza någonsin haft och kommer få.

Det enda som idag håller mig kvar hos Avanza är nog deras Twitter support (X) som är helt klockren. Den är värd lite dyrare courtage och lite sämre kvalité. Utnyttjar ni inte den idag så borde ni helt klart göra det.

Även om caset kring Avanza (som nu snart får klassas som en högutdelare) verkar intressant så kommer jag avstå. I stället köper jag Handelsbanken.

Hur har du valt att göra?

 

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x