Det här blir en summering av allt som hänt i fastighetsbolaget SBB under veckan som gått. För Ja, det har hänt sjukt mycket nu på kort tid. Den stora frågan är också ifall det här kan bli någon typ av vändpunkt och vad som finns kvar av SBB efter detta?

 

 

SBB – veckan i kort

  • SBBs styrelse har äntligen fattat beslutet att peta VD Ilija Batljan från tronen
  • Ilija ersätts av Leiv Synnes som tidigare varit finanschef på Akelius
  • Leiv Synnes har varit finanschef på Akelius sedan 2004
  • Enligt uppgifter kommer Leiv tillträda redan nu på måndag.
  • Roger Akelius säger att det var SBB själva som tog initiativet till att rekrytera Leiv

”Leiv Synnes är duktig inom finans. SBB behöver Leiv”, skriver Akelius i en kort kommentar

Roger Akelius

 

Då rann det alltså över

Troligtvis har styrelsen nu fått ett uppvaknande. Ilijas intressen har i några avseenden stått rakt emot övriga aktieägares. Tydligt är att det funnits oenighet i styrelsen med tanke på turerna kring utdelningen bland annat.

Det finns många teorier om att en stor del av styrelsen varit en del av Ilijas anhängare (exempelvis Lennart Schuss och Sven-Olof Johansson) och därför har det varit problem att styra om bolaget i rätt riktning. Nu när Ilijas ägarbolag blev allt för högt belånad så rann det kanske över och det kan vara anledningen till att beslutet nu fattades.

Jag har fått mycket kritik kring min investering i SBB. Många näsvisa kommentarer som jag egentligen inte bryr mig om. När en investering går bra så är det många som vill visa upp den, medan man sätter skygglapparna på då det kommer till dåliga investeringar. Jag har alltid velat visa både det som gått bra, och mindre bra. Transparens är viktigt för mig.

 

Framtiden?

I en kommentar för en tid sedan skrev jag att jag numer låter mitt innehav i SBB ligga. Det är en så pass liten del idag så jag kan lika gärna låta den båten skvalpa vidare. Däremot köper jag inga nya aktier.

Det är inget snack om saken att Ilijas VD post inneburit problem för bolaget nu de sista åren. Intressekonflikt har skapats när VD och störste ägare är privatekonomiskt pressad. Så ska det inte behöva vara. Besluten ska tas för bolagets bästa och inget annat.

Givetvis har SBB precis samma balansräkning som före beskedet att VN:n nu byts ut. Problemen kvarstår alltså. Skillnaden är att aktieägarna nu får förhoppningen att balansräkningen tas hand om på allra bästa sätt.,

Leiv Synnes (född 1970) har haft hela sin bakgrund i trygga Akelius och ska nu in i SBB:s tornado. Aktien i SBB är den mest omsatta på börsen och nyheterna duggar tätt där ute. Det blir en tung roll att axla.

 

Varför släpper Akelius iväg sin finanschef?

Liev Synnes, VD SBB

Det är en mycket bra fråga. Kommentaren från Roger Akelius själv är:

”Leiv ville ha ett mer utmanande arbete”

Någon sorts kort har Roger i rockärmen som han kanske inte visar ännu. På frågan ifall det finns något intresse hos Akelius att köpa några delar av SBB:s bestånd svarar han:

”Akelius kan köpa, men har ingen brådska.”

Det lutar i alla fall mot att Akelius är mer intresserad av specifika delar av fastighetsbeståndet och inte hela tårtan så att säga. Om det blir affär eller inte är svårt att säga nu men något tror jag kommer hända åtminstone.

Nu när SBB har en VD som man verkligen kan lita på så är det mer sannolikhet än tidigare att en interaktion mellan Akelius och SBB kommer ske.

Att Akelius hittar bra lägen när blodet flyter på gatorna, ja det tror jag vi alla kan hålla med om. Hans näsa har doftat till sig bra affärer tidigare.

SBB var såklart en tickande bomb. Utan kriget i Ukraina samt en efterföljande inflation som fick räntan att stiga så är chanserna goda att SBB skulle trummat vidare. Men nu har den enorma exponering mot obligationsmarknaden gjort sig tillkänna. Ilija Batljan lämnar nu det fartyg han under kort tid byggt upp och varit stolt över.

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x