Jag vill beskriva den pajkastning som nu uppstått mellan Viceroy och SBB som en cirkus. Det slängs kritik till höger och vänster och självklart blir marknaden orolig när sådant sker. Men vem har egentligen rätt? Det här är veckans summering av SBB där enbart B aktien ägs av 200 000 kunder hos Avanza.

 

Ilija Batljan köp i SBB

Ilija Batljan, VD SBB

Det är nu 20 dagar till rapport för SBB. Vad kommer siffrorna faktiskt visa? Insynshandel får inte ske när det är 30 dagar eller mindre till rapport så vi har inte sett några fler köp från Ilija under senaste tiden. Däremot kan det vara intressant att se hur han köpt som en början på det här inlägget.

Jag har försökt plotta ut hans köptillfällen i kursgrafen för SBB. Det är väl inte 100% men på ett ungefär

Här är köpen i tabellform också med totala summan:

27:e april 31,7 miljoner kr
4:e maj 6,4 miljoner kr
6:e maj 6,7 miljoner kr
27:e maj 13,1 miljoner

 

Totalt rör det sig om 2 miljoner B aktier bara under den här tiden. SBB B ger ca 0,11 kr/aktie i utdelning varje månad så det här blir då 220 000 kr varje månad.

Det hade åtminstone jag kunnat leva på…

 

Bakom lykta dörrar

Ilijas köp visar väl att ingen, oavsett roll i bolaget, kan veta vart marknaden kommer ta en aktie. Du kan vara hur påläst som helst och du kommer ändå aldrig veta vart eventuell botten ligger.

Det har i alla fall hänt en del saker rörande SBB i veckan som kan vara värda att känna till. Här är det viktigaste:

 

Onsdag 22 juni

På eftermiddagen höll bolaget en konferens för ”ett par utvalda institutionella investerare”. Jag var inte med bland dessa. Man stängde helt enkelt dörren. Massmedia var inte heller välkomna.

”Nej, vi har sagt ingen media, tyvärr. Vi har tagit det beslutet, ingen media”, sa SBBs ir-chef Marika Dimming

Viceroy kom även under dagen ut med ytterligare en blankarrapport. Precis som förra gången menar Ilija att Viceroy sprider falsk och vilseledande information. Själva grunden i rapporten var att SBB överskattat sitt kassaflöde från finansieringsverksamheten. Det pratades även om skulder som fanns utanför balansräkningen.

”All vår förvärvade skuld är på balansräkningen, vartenda öre”, sade Ilija när DI frågade kring detta

 

Torsdag 23 juni

SBB har fortsatt falla då räntorna stiger samt frågetecknen kring bolagets redovisning hopat sig. Under dagen ställde dock Ilija upp på en intervju i DI och vi fick även mer information via pressmeddelanden

Först svarade bolagen igen på frågan kring den skuld på 14 miljarder som enligt Viceroys rapport skulle ligga utanför balansräkningen.

”De 14 miljarder kronor av förvärvad skuld ingår i balansräkningen och det finns inga andra skulder utanför balansräkningen”, skriver  SBB i ett pressmeddelande

Det verkar kort och gott vara pajkastning mellan SBB och Viceroy kring hur man bör rapportera skuld samt förvärv och vad som ska ingå i kassaflödet. Allt börjar lika en cirkus skulle jag vilja påstå.

Sedan nämndes även den tokhöga värderingen av JM som SBB tidigare gick ut med. Där sa Ilija att man fortfarande är långsiktig JM samt att värderingen gjordes för att värdet på JM skiljer sig väldigt mycket mot vad marknaden valt att värdera JM till.

”Då måste man som en långsiktig ansvarsfull ägare agera”

En anledning till att värderingen är högre är bland annat att man inkluderat JM’s landbank har utanför balansräkningen. Man har fått underlag från 4 banker. Ilija nämner även den analys som Magnus på DI gjorde där han menade att aktien handlas till rabatt:

Totalt motsvarar mark, fastigheter och likvida medel 24 miljarder kronor, eller nästan 350 kronor per aktie. Börsvärdet är samtidigt cirka 19 miljarder kronor och aktiekursen cirka 275 kronor vilket gör att man köpa tillgångarna med ordentlig rabatt. Det är ovanligt på börsen och innebär även att man har en säkerhetsmarginal i värderingen.

Sedan det skrevs har aktien i JM fallet väldigt mycket mer.

 

Summering

Ilija har nyligen sagt att SBB kommer höja utdelningen i 100 år framöver. Det vore både tragiskt och komiskt om utdelningen sänks året efter 😀

Det råder helt klart panik just nu och som jag sa innan är det en cirkus kring hur man bör/ska redovisa affärer och kassaflöden.

På den positiva sidan har vi då den allmänna oron kring räntor som drabbar hela branschen, samt då Ilijas köp som kanske inte hade gjorts om han visste att allt skulle braka åt helvete.

Sedan får du komma ihåg att SBB aktien, trots det ras vi sett, levererat 24,5% årligen utan återinvesterad utdelning. Det är sjukt bra, och kanske är det här fallet på 75% hälsosamt.

Aktien handlas idag till 7,63% direktavkastning. Jag handlar lite aktier i SBB B samt D-aktien men långt ifrån lika mycket som i t.ex. Castellum.

35
0
Kommentera gärna :)x
()
x