För 2 år sedan var det nog ingen som fullt ut kunde förutspå vad som skulle drabba våra svenska banker. Dessa sågs som stabila ”kupongklippare” med hög direktavkastning och en hållbar verksamhet. Allt detta är nu radikalt förändrat.

Förra året justerade Swedbank sin utdelningspolicy. I stället för att dela ut 2/3 av vinsten ska man nu dela ut hälften, alltså 50%. En rätt stor justering med andra ord.

Många trodde att den nya utdelningen skulle bli 8,5 kr/aktie men sedan har jag även hört att Handelsbankens hade en prognos på 5 kr/aktie. Blandade skurar med andra ord. Det var först idag som vi fick facit.

Utfallet landade lite över detta, nämligen 8,8 kr/aktie. Men det är samtidigt en sänkning från 14,2 kr, vilket innebär en procentuell sänkning med 38%. Aktien handlades igår till 132 kr. Det ger en direktavkastning på 6,7% på årets utdelning.

”Jag räknar med att åtgärdsprogrammet till stora delar kommer att slutföras under 2020, och då kommer vi att vara på god väg mot målet att vara en ledande bank i att motverka penningtvätt. Men helt färdiga kommer vi aldrig att bli”, skriver Jens Henriksson i rapporten.

Det intressanta är att Swedbank helt slopade utdelningen under finanskrisen 2008/2009. Året efter höjde man till 2,1 kr och året efter det till 5,3. Situationen är kanske inte fullt så allvarlig nu och väntar man ut stormen kanske man blir belönad? Kanske Swedbank till och med justerar tillbaka sin utdelningspolicy i framtiden.

Med facit i hand är det nog många som skulle köpt Swedbank för 19 kr/aktie i mars 2009 om man visste hur det skulle bli. Står vi inför samma situation nu?

Idag är Swedbank upp då rörelseresultatet var lite bättre än väntat. En sådan liten förbättring kan få en väldigt nedtryckt aktie att hoppa upp rätt mycket. Samma gäller omvänt ifall aktien byggt mycket fallhöjd.

Imorgon rapporterar SEB och Telia, två spelare som blir mycket intressanta. Här kan du hålla koll på när dina bolag rapporterar.

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x