Jag vet att 9 av 10 bloggare kommer att skriva om det här ämnet idag. Men skit samma! Är det rapportsäsong så är det. H&M är dessutom ett av mina första bolag så det vore tråkigt att inte följa upp denna cliffhanger.

H&Ms utdelning blev oförändrad. Under 2019 kommer bolaget alltså dela ut 9,75 kr/aktie precis som förra året. Detta blir en uppdelad utdelning vid 2 tillfällen under året.

Just det här med behållen utdelning är nog en viktig signal till marknaden. Läste för några dagar sedan att många analytiker trott på en utdelningssänkning med 54%, d.v.s. ner till 4,485 kr/aktie. Så blev det inte. Kanske glömde analytikerna att ta med sig kaffet till analytikerrummet just den dagen.

H&M har ALDRIG sänkt utdelningen sedan börsnoteringen. Det sista man vill är att sänka denna. Jag tror många analytiker beaktar historiken allt för lite, men det är bara min åsikt.

Styrelsens motivering till utdelningsförslaget är att den underliggande verksamheten uppvisar successiva förbättringar, att investeringarna (capex) minskar under 2019 samt att bolaget har en fortsatt stark finansiell ställning med beaktande av kapital-strukturmålet.

Rörelseresultatet (EBIT, vinst före skatt och räntor) var klart sämre än väntat. Troligtvis kommer kursen att tappa nu idag, trots behållen utdelning.

I rapporten fick vi även reda på att man kommer öppna 175 nya butiker. Knappt hälften av dessa kommer då att utgöras av de nya varumärkena.

Något många fokuserat på är det stora lager med kläder som H&M sitter på. Detta ses som en värderisk då det blir svårare och svårare att sälja plaggen. Lagerstatusen ökade med 12% från föregående år.

Det ska bli spännande att se om Stefan Persson köper aktier idag. Som ni vet är det fritt fram för honom att göra det nu. I sådana fall kan kursen stiga.

Själv har jag sagt till er att jag säljer H&M om utdelningen sänks. Nu behåller jag i stället.

Antar att många av er lämnat H&M? Eller finns det någon liten läsare där ute som fortfarande äger aktier?

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x