Kom på mig själv att det var galet länge sedan jag skrev om ett av mina främsta innehav, Realty Income Corp. Så det här inlägget tillägnas helt det bolaget. Tycker du som jag om bolag som levererar fin utdelning till din portfölj så kanske det här är bolaget för dig.

Realty Income (Ticker: O) är ett bolag listat på den amerikanska börsen som fokuserar på att ge aktieägarna stabila och frekventa utdelningar. Bolaget delar ut pengar varje månad och har nu under en längre tid varit en trotjänare i mitt KF (Kapitalförsäkring – där jag samlar mina utländska innehav)

Sedan Realty Income listades publikt år 1994 har de höjt utdelningen 94 gånger. Det fina med just detta bolag är att utdelningshöjningarna inte kommer varje år utan faktiskt 4 gånger per år. Bolaget har alltså under 23 år höjt utdelningen 94 gånger.

Antal utdelningshöjningar

Senast nu den 12 december så meddelade bolaget om ytterligare en utdelningshöjning.Tidigare månadsutdelning var $0,212 och nu blir det $0,2125. Bolaget handlas utan rätt till utdelning den 29 december och delar normalt ut den 16:e eller 18:e varje månad.

Såhär har utdelningen på senare tid sett ut:

Kort om bolaget och REIT

Realty Income är alltså en s.k. REIT (Real Estate Investment Trust). Många skulle väl vilja säga att en REIT är en Fastighetsfond, men här i Sverige använder vi ändå uttrycket REIT oftast. Just Reatly Incomes utdelning grundar sig i ett stabilt kassaflöde från över 5000 fastigheter med långa kontrakt.

Det som är värt att veta är att bolaget köper upp kommersiella fastigheter och hyr ut dessa till hyresgäster där kontrakten oftast är 10-20 år långa och som sedan förnyas. Själv tänker jag att dessa långan kontrakt är en fördel för bolaget och sänker risken.

Några hyresgäster som jag är säker på att ni hört talas om:

  • Walmart
  • 7-eleven
  • Cirkel K
  • FedEx

De flesta hyresgästerna hos Realty Income opererar inom detaljhandeln och alla byggnader är placerade på konkurrenskraftiga platser spritt över 49 stater.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x