Visste ni att aktien i fastighetsbolaget Diös fallit med 50% från deras topp till botten? Idag läste jag en nyhet kring återköp av aktier, vilket jag tycker känns helt rätt i tiden samt även positivt för oss ägare.

Diös är ett intressant fastighetsbolag där du får tillgång till fastigheter i norra Sverige. Fastigheterna ligger i större städer där vi fortfarande ser tecken på urbaniseringen, d.v.s. att folk drar sig till städerna. Enligt FN förväntas 360 miljoner fler människor bo i städer inom 10 år.

Under många år har Diös visat att man kan förbättra sitt förvaltningsresultat och som en följd av detta har utdelningen också stigit.

Diös och Corona

Trots det har aktiekursen alltså slaktats i takt med att Corona vuxit sig starkare. Man kan alltid fråga sig varför?

Well,  en bild säger mer än 1000 ord:

 

Diös har mycket Kontor, man har mycket inom Handel, men inte lika mycket inom vanliga bostadssegmentet. Här blir marknaden orolig. Teorin är att bolagen som hyr kontoren går i konken och då blir vakansen hos Diös mycket högre. Det blir helt enkelt svårt att hyra ut i den utsträckning man gjort.

Direktavkastningen har gått från ca 3,3% till 5,3% i och med att prislappen per aktie blivit så pass mycket billigare.

 

Återköper aktier

I årsrapporten som summerar 2019 kunde vi läsa:

Årsstämman 2019 beslutade att bolaget får återköpa egna aktier
motsvarande maximalt 10 procent av samtliga utestående aktier i bolaget. Inga återköp
av egna aktier gjordes under 2019.

Idag gick bolaget ut med att man inleder detta återköpsprogram och kan då köpa tillbaka aktier till en betydligt billigare peng. Lite märkligt var att styrelseledamot Bob Persson köpte 50 000 aktier igår innan meddelandet gått ut till allmänheten. Just nu pågår en rätt livlig diskussion där kring just detta.

Nåväl. I pressmeddelandet kunde vi läsa:

Syftet med återköpsprogrammet är bland annat att fortlöpande kunna anpassa bolagets kapitalbehov och därmed kunna bidra till ökat aktieägarvärde

När ett bolag köper tillbaka aktier makuleras dessa vanligtvis. Det innebär att det blir färre antalet aktier ute på marknaden för oss och att värdet på de återstående borde öka, allt annat lika.

Ibland känner bolag att man har vill justera kapitalstrukturen något och då kan man köpa tillbaka aktier. Även om detta inte är en vanlig kontantutdelning så kan resultatet ändå jämföras med en sådan. En skillnad är att det blir mer skattemässigt fördelaktigt än en vanlig kontantutdelning.

Jag tycker att beslutet är vettigt och att man väljer att köpa på den här fina nivån. Diös är det näst största fastighetsbolaget i min portfölj.

0 0 vote
Article Rating
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x