Igår var det dags för ett av mina största bolag i portföljen att få en smocka, nämligen AstraZeneca. Aktien föll tungt efter att bolaget skjutit ut ett pressmeddelande om att deras Kinachef, Leon Wang, nu utreds av kinesiska myndigheter. Tillfällig rädsla är oftast ett bra läge att köpa på sig extra aktier. Det gjorde jag.

 

Därför faller AstraZeneca

Ett av mina sämre beslut var att sälja delar av mitt innehav i AstraZeneca där jag tyckte att aktien blivit belönad allt för mycket.

 

Aktien i AstraZeneca faller alltså med tanke på bolagets pressmeddelande där deras chef i Kina har det hett om öronen. Pressmeddelandet är dock väldigt kortfattat och öppnat fritt för tolkning. Som du vet tar marknaden hellre det osäkra före det säkra och skickade ner aktien under gårdagen.

Vad utredning rör nämns överhuvudtaget inte. Dessutom tycks inte AstraZeneca själva vilja uttrycka sig när pressen frågar om mer information.

En av analytikerna hos Nordea spekulerar fritt om att detta rör en bedrägeriutredning som började redan 2022 och som nu tagits upp igen. Den soppan rör att anställda hos bolaget ska ha ställt falsk diagnos på cancersjuka för att på så vis själva lurat till sig läkemedlet Tagrisso, hur galet det än må låta.

Nu i september 2024 greps fem tidigare och nuvarande anställda på AstraZeneca i Kina i misstanke att man brutit mot dataskyddslagar och för smuggling av ett i Kina icke godkänt läkemedel mot levercancer.

Ungefär en tiondel av AstraZenecas resultat kommer från Kina, så att aktien faller på nyheter likt dessa är inte märkligt.

 

Läkemedelsaktier och USA valet

Den 5 november är det dags för val i USA. Historiskt har läkemedelssektorn varit utsatt i dessa tider då läkemedelspriserna kan stiga/sjunka beroende på om republikanerna eller demokraterna vinner valet.

Generellt kan man säga att läkemedelsföretagen kan få det tufft om demokraternas representant Kamala Harris vinner valet. Hon kan komma att främja sjukvårdsreformer, särskilt vad gäller förhandlingar kring medicinpriser. Det skulle kunna sätta press på läkemedelsbolagen men å andra sidan gynna sjukvårdsaktier.

I det långa loppet är dock inte det kommande USA valet något som en investerare behöver fundera över. Med det sagt är AstraZenecas USA-exponering idag ca 40% av omsättningen. Enbart 20% kommer från Europa.

 

Ett spel kring fetma

Vad som är det största fokuset nu inom läkemedelssektorn är läkemedel för behandling av fetma. Det tror jag att de flesta är medvetna om.

Enligt en undersökning gjord av WHO 2021 är 13% av världens befolkning (vuxna) kraftigt överviktiga. Vad som tidigare erbjudits är ordinering för en bättre livsstil och magsäcksoperation men nu finns det läkemedel som reglerar hunger och blodsocker. Här är det Novo Nordisk och Eli Lilly som ligger i framkant med sina läkemedel. Dessa var tänkta för behandling av diabetes men har nu visat sig ha stor potential även för behandling av fetma.

Astra har aldrig haft någon egen läkemedelskandidat inom området men investerade i förra året i kinesiska Eccogene där läkemedlet ECC5004 ska behandla fetma. Till skillnad från Novo Nordisk och Eli Lilly behöver det här läkemedlet inte injiceras utan är i tablettform.

Den allmänna portföljen i AstraZeneca är mycket fin och innehåller många stora titlar där patenten sträcker sig runt tio år framåt i tiden. Dessutom är forskningsdelen välfylld med nya potentiella läkemedel.

AstraZeneca kommer förbli stabilt även om fetma-satsningen inte går som det är tänkt. Om satsningen å andra sidan blir framgångsrik lär värderingen stiga avsevärt.

 

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x