Jag har hållit mig borta från det här ämnet länge, men då jag nu fått 2 frågor inom en vecka så har jag valt att ändå svara på dessa så gott jag kan. Evolution, EVO (nu även känd som  #EVO) är ner 42% sedan sin topp men samtidigt ser vi nu hur småsparare flockas till bolaget. Aktien i EVO har varit den mest omsatta och nettoköpta på Stockholmsbörsen hos både Avanza och Nordnet. Men hur ska man tänka nu?

Evolution utvecklar och driver lösningar inom livekasino och slots till speloperatörer. I grund och botten gillar jag den typen av verksamhet som i börsvärlden brukar klassas som hackor och spadar till andra bolag.

EVO noterades 2015 och är sedan dess ett av börsens absolut mest snabbväxande bolag. Jag själv grämer mig aldrig över tåg som jag missat, men givetvis gratulerar jag alla ni som varit med på tåget och fått en helt fantastisk resa.

Vissa jämför nu det som händer i Evolution med Fingerprint som fick ett brant fall när jag själv började investera 2015. Själv ser jag däremot få likheter.

 

Vad beror kursraset i Evolution på?

I grund och botten beror kursraset på en rapport som påstår att Evolution tar emot spel från otillåtna länder. Den här rapporten har lämnats till spelmyndigheten i New Jersey.

Sedan kan man ju alltid spekulera om ifall det är blankare eller konkurrenter som lämnat in rapporten… Det kan tiden bara utvisa.

Vidare har det under helgen publicerats uppgifter om att EVOs spelplattformar ska ha använts av kriminella i Vietnam i en omfattande illegal spelring.

Kort och gott; rätt ordentligt med drama och det är inte konstigt att en aktien tappar mycket när liknande händer. Speciellt om aktien byggt hög fallhöjd innan.

 

Vad som är positivt

Först och främst värderas EVO till typ P/E 23 om vi kollar på estimaten för 2022. Det är inte särskilt dyrt om nu bolaget kan hålla upp samma fantastiska resa. Sedan är det här bara en gissning.

Vidare har Evolution börjat köpa tillbaka sina egna aktier nu, vilket är ett styrketecken.

Efter det att aktien i Evolution rasat har insiders (personer som sitter på mer info inuti bolaget) köpt aktier för 2,5 miljoner kr. Även om det är positivt så skulle man kunna tänka sig en ännu större siffra.

Evolution har en fantastiskt marginal (skillnad mellan omsättning och vinst) på 60%. Det är är fruktansvärt fint och kan bolaget hålla i detta så kan vi nog se en fortsatt fin resa. Jämför t.ex. med H&M som har 4,6%. Självklart är det 2 helt olika branscher

 

Köper jag EVO?

I ärlighetens namn har jag varit lite sugen. Bolaget ger faktiskt en utdelning så den checkar av min första punkt till vad som kan ingå i min portfölj.

Däremot är det här ett väldigt snålt utdelningsbolag med 0,7% i direktavkastning, mycket beroende på att kursen rusat givetvis.

Om vi å andra sidan kikar på affärsvärdens scenario kommer utdelningen skjuta i höjden om allt håller i sig. Vi snackar rejäl utdelningstillväxt.

2020 2021E 2022E 2023E
Vinst per aktie 16,05 28,5 37,7 45,2
Utdelning per aktie 7,05 12 16 20

Det viktigaste i den här situationen

…är att du förstår vad du köper och har en bra magkänsla kring hur bolaget kommer prestera framöver. Det här låter givetvis som en sjukt stor klyscha men det är viktigt att komma ihåg varför vi ska tänka såhär.

För vad händer om aktien faller ytterligare 20%, och så 20% till från den nivån? Kommer du i det läget fortsätta tanka aktier. Det här är också det tråkiga med aktier, även om kursen fallit 90% så kan den falla 90% till från den nivån.

När aktien i JnJ föll p.g.a. skriverierna om asbest i deras barnpuder tvekade jag aldrig att köpa mer när aktien begav sig neråt. Men så vill jag meddela att jag är betydligt bekvämare i Johnson & Johnson än Evolution som jag knappt kan något om.

 

Sist men inte minst vore det jättetrevligt att veta om mina läsare äger eller ej:

Äger du Evolution?
22
0
Kommentera gärna :)x
()
x