Idag fick jag reda på att mitt näst största investmentbolag, Kinnevik, vill dela ut hela sitt innehav i MTG till aktieägarna. Jag ställer mig frågan vad det riktigt kommer innebära.

Vad är ett investmentbolag?

Via ett investmentbolag får du tillgång till många bolag på en och samma gång. Se det som en godispåse där själva påsen är investmentbolaget och godisbitarna är då de underliggande bolagen som ingår när du handlar investmentbolaget.

Jag äger just nu fyra Investmentbolag:

 

Nödvändigt för sammanslagningen

Som ni vet är det sagt att fusionen (sammanslagningen) av Tele2 och Com Hem ska bli under andra halvåret 2018. Nu vill Kinnevik skynda på den här fusionen och få EU att godkänna den snabbare.

”Vi har laborerat med och haft dialog om olika alternativ. Lösningen med att dela ut MTG till aktieägarna är den bästa lösningen”, resonerar Georgi Ganev.

Om jag förstår det hela rätt så har styrelsen i Kinnevik lagt upp detta som ett förslag, men då är väl det troliga att förslaget går igenom.

 

En extra utdelning

Genom att dela ut samtliga Kinnveviks MTG aktier så blir det frågan om en extra utdelning till aktieägarna om 4,9 miljarder kronor. Det här baseras då på aktiepriset för aktien MTG igår (13:e juni).

Om förslaget går igenom väntas följande:

  • En Extra utdelningen på 18,0 kr / Kinnevikaktie
  • Den här utdelningen bräknas ske under första halvan av augusti 2018

Kinnevik delade senast ut 8,25 kr per aktie och i år höjdes utdelningen från 8,0 kr till då 8,25 kr. Direktavkastningen ligger idag på 2,68%

EDIT: Det var lite oklar hur utdelningen går till men den kommer att bli i MTG aktier. Vill man hellre ha pengar och investera dessa i något annat får man sälja aktierna.

 

Mer information

Mer information angående detta kommer på extrastämman och Kinnevik ska även publicera en informationsbroschyr på deras hemsida.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet från Kinnevik.

 

 

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x