Alldeles strax är det dags för det första av Sveriges mer välkända bolag att släppa sina siffror för andra kvartalet. Aktien har haft det tufft hela 2025 efter en positiv period som många nog trodde var den stora vändpunkten.

Man kan säga att Ericsson och Huawei är världens största tillverkare av utrustning för mobilnät. Intäkterna i Ericsson kommer även från olika tjänster och mjukvaror som främst säljs till teleoperatörer. USA är helt klart största marknaden och står för 40% av omsättningen.

I dagens rapport blir det spännande att se hur bolaget kommunicerar om tullarna i USA. Ericsson har sedan tidigare en stor order från amerikanska AT&T som ska levereras under kommande 5 åren. Ordern är värd ca 140 miljarder kr och initierades 2023. Vi vet också att tjänster och mjukvaror ej påverkas av tullar.

Det var precis när lönen kom i oktober 2023 som aktien i Ericsson hade sin botten. Sedan dess har det varit en ruggigt bra utveckling och många sammanfattar det som ”Ericssons comeback”.

Aktiekursen i Ericsson sedan november 2023

 

Rent utdelningsmässigt gjorde Ericsson många besvikna när man varken föreslog en extrautdelning eller aviserade någon typ av återköpsprogram under rapporten för kvartal 4. Det var många där ute som väntat sig något av dessa alternativ.

Styrelsen tycks dock ha snappat upp missnöjet som nu genomför en översyn av Ericsson kapitalallokering. Den väntas bli klar innan året är slut. Kanske kan det komma en extrautdelning under året.

 

Det har varit mycket oväder kring Ericsson. Bland annat viskas det om att huvudägarna Lundberg och Wallenberg tappat förtroende till Börje Ekholm, eller åtminstone att relationen blivit ”iskall”. Ett VD byte kanske inte är så långt bort.

Tydligen ligger förvärvsstrategin bakom oenigheterna.

En annan omtalad nyhet är att Ericsson vridit om sin senaste årsredovisning helt och bland annat exkluderat orden likhet, d.v.s. fördelningen mellan män och kvinnor på arbetsplatsen. Det här har varit en hyfsat central del i tidigare årsredovisningar.

Anledningen är Trump och DEI – ”diversity, equity, and inclusion”, eller mångfald, jämställdhet och inkludering. Denna har blivit starkt politiserat och ett rött skynke för president. Han har som sagt sina egna idéer den mannen.

USA är återigen den viktigaste marknad för Ericsson och att man gör den här förändringen kan man också förstå, även om den är väldigt osmaklig. När dagen är slut handlar allt om pengar

 

Ericsson släpper sin rapport kl 07:00

Nu är rapporten släppt och vilken start det blev på rapportperioden denna gång.

Omsättningen blev högre än vad analytikerna gissade men vad som skiner mest är det justerade ebitda resultatet. Detta blev 6,9 miljarder kronor, en ökning från 5,1 miljarder kronor under januari-mars 2024. Analytikernas förväntan låg enbart på 4,9 miljarder kronor.

Anledningen är en väldigt stark marginal som landade på hela 12,6%!

En sak jag själv tänkte på vad det Börje skrev om det snabbt förändrade momentumet under första kvartalet. Mig veterligen är det väl först i april som effekterna av tullarna kan bli synliga. Det är ju inte så att det här påverkade januari och februari månad, möjligtvis delar av mars.

”Vi bibehöll starkt momentum under första kvartalet, trots en utmanande och snabbt föränderlig makroekonomisk bakgrund, och våra resultat visar vår konkurrenskraft. Vår starka implementering av strategin bidrog till att koncernen hade en stark justerad bruttomarginal på 48,5 procent och en justerad ebita-marginal på 12,6 procent”, skriver Ericssons vd Börje Ekholm i rapporten.

Nu varnar man i alla fall om osäkerheten framöver och Ericsson kommer inte vara det enda bolaget som använder de orden. Jag skulle snarare bli förvånad om något bolag utelämnar ”osäkra utsikter” i sin rapport.

Hade det här varit en lugn börsperiod så skulle det inte finnas några tvivel på att aktien ska upp. I dagens läge med ständigt ny tullinformation blir det aningen svårare.

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x