Idag kom JM med sin rapport för första halvåret 2024. När man skummar igenom nyckeltalen ser det ut som skit, men för den som håller blicken långt fram så finns det ljusa år framöver. Det finns tyvärr också risker.

Intäkterna* minskade till 3,583 miljoner kr andra kvartalet jämfört med 3.636 miljoner samma kvartal året innan. Analytikerna hade väntat sig en betydligt lägre siffra. Det var väl det positiva.

*Med omsättning avses de totala intäkterna som kommer från ett företags försäljning av produkter och tjänster. Man skulle därför kunna säga att omsättning och intäkter avser samma sak.

Vad som är oroande är att rörelsemarginalen sjönk rejält ner till 4,7% mot analytikernas prognos på 6,5%. Det här kommer nog marknaden ta med sig och sänka aktien idag enligt min gissning.

Kikar vi på vinst per aktie så är det en brutal nedgång från förra året med endast 2,4 kr genererat i år. Självklart är det här inte bra för nästa års utdelning

 

Tittar vi på aktiekursen så har marknaden redan prisat in lägre räntor framöver och att bostadsmarknaden kommer lätta. Aktien har gått riktigt bra sedan botten i november 2023.

 

Det här är också första kvartalet som nya vd:n Mikael Åslund presterar rapporten. Han är givetvis optimistisk men är ändå ärlig med att det kommer ta tid innan vi ser en full återhämtning.

”Det kommer att ta tid innan marknaden återhämtar sig”

JM:s nya VD Mikael Åslund

 

Positivt är att man ökar antalet sålda och bokade bostäder i produktion och att man startat fler bostadsprojekt under kvartalet. Även om plånboken fortfarande är hårt åtdragen hos konsumenten så ser man någon typ av lättnad.

Fördelen nu är att insiders de senaste året nettoköp aktier för ca 2 miljoner kr fördelat på tio olika personer. Mikael Åslund står för det största köpte på 0,6 miljoner kr. Han har varit anställd i JM sedan millennieskiftet, så han är inte direkt ny i verksamheten.

Den nackdel jag ser är väl att det just nu råder bostadsbrist, men att vi ser en markant lägre befolkningstillväxt. Med det sagt har vi idag en icke fungerande hyresmarknad och svårigheter för unga att förvärva sin egna första bostad. Fler bostäder kommer behövas, åtminstone inom en överskådlig framtid.

Analytikerna tycks tro på en snabb återhämtning men jag tror den kommer bli segdragen. Jag själv har tid att vänta.

Klart är åtminstone att JM stått inför många kriser tidigare men tacklat dem väl.

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x