Då var det dags för mitt största investmentbolag, Investor, att visa sina siffror för helåret 2022. Och gissa vad? Den magiska utdelningstrenden fortsätter.

Utdelningen höjs från 4,0 kr till 4,4 kr.

”Men”, kanske någon menar, ”Investor har ju brukat höja med 1 kr per år tidigare”.

Jo men då har Investor gjort en split sedan dess och det innebär att vi får dividera alla tidigare utdelningar med 4 i det här fallet (1 aktie blev 4 nya). Innan har utdelningen höjts med 0,25 kr räknat med spliten så höjningen på 0,4 idag är egentligen större än tidigare. Se bild.

 

Tyvärr har aktien i Investor återhämtat sig mycket snabbt och när vi nu blickar tillbaka så är det många som längtar tillbaka till den tid då aktien nästan var nere i 150 kr.

Det viktiga är dock substansvärdet i relation till aktiekursen som visar om det är rabatt eller premie. Substansvärdet blev 220 kr/aktie och förra gången bolaget rapporterade var det 204 kr. Rabatten är därmed ca 9% (från rapporterat och ej beräknat).

De senaste 5 åren har rabatten i snitt varit drygt 15% enligt ibindex.se. Så nej, det är väl inte särskilt billigt längre.

 

Annars är det rätt blandat på utdelningsfronten idag

Avanza sänker utdelningen från 9,2 kr/aktie till 7,5 kr/aktie, detta trots att man slog analytikernas estimat. Däremot är det ett år som varit kämpigt och det nya utdelningsförslaget är i linje med deras policy att dela ut 70% av vinsten.

Mer glädjande blev det för Sandvik som höjer utdelningen från 4,75 kr/aktie till 5 kr/aktie.

Ericsson rapporterar ett klart lägre resultat än vad analytikerna på Infron räknat med. Däremot höjer man utdelningen från 2,5 kr till 2,7 kr/aktie. Vidare väntar man lägre marginaler för Networks under första halvan av 2023

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x