Torsdag innan midsommarafton blev en glädjedag på börsen och min egna portfölj steg 33 000 kr. En stor del av den uppgångens stod Intrum för då nyheten kom att en potentiell refinansiering knackat på dörren. Jag har försökt sammanfatta läget.

Den stora nyheten gjorde att aktien initialt handelsstoppades, men sedan återupptogs strax innan 10 på förmiddagen. Just beteendet kan jag tycka är intressant men det fanns säkert anledningar till att handelsstoppa. Kursen steg sedan med 30% innan lunch.

Hela karusellen som Intrum snurrar i har snurrat på rätt länge nu. Jag har skrivit om den tidigare men för att sammanfatta läget har Intrums skuldsättning varit ohållbar och när man inte kunnat återfinansiera sig på obligationsmarknaden till rimliga villkor så har det uppstått problem. Bolaget som sköter skuldindrivning åt sina kunder sitter nu själva i en skuldhärva.

Sist jag skrev var i mars då det blev känt att Intrum anlitat Houlihan Lokeys kriskonsulter. Slutsatsen var att bolaget försatt sig själv i en form av informell rekonstruktion för att hantera det gigantiska skuldberg man byggt upp.

Vad som händer i Intrum nu är att man nått en så kallad principöverenskommelse med en grupp kreditgivare bestående av av obligationsinnehavare med lång löptid. Här har man då kommit överens om villkoren för en potentiell rekonstruktion.

Märk gärna ordet potentiell här. Inget är ännu skrivet i sten och det vill jag att alla ska ta med sig.

Går allt i lås räknar dock Intrum med att få en ”robust kapitalstruktur”.

”Den potentiella transaktionen skulle ge Intrum en robust kapitalstruktur och leda till en betydande reducering av skuldsättningen i Intrums balansräkning för att stödja långsiktig hållbar tillväxt”, står det fint i Intrums egna pressmeddelande

Villkoren kan summeras till fyra punkter men ska jag sammanfatta helheten innebär det:

att Intrum gör en full återbetalning vid förfall av all skuld som förfaller 2024. Samtidigt sätts övriga obligationer med förfall mellan 2025 och 2028 ned till 90 procent och överförs till nya obligationslån med förfall mellan 2027 och 2030.

Inget smakar utan att kosta. Som kompensation får obligationsinnehavarna nya aktier i Intrum som motsvarar 10% av bolaget.

”Det är ett stort steg i rätt riktning, men man är inte ute ur skogen ännu. Bolaget måste komma ett par steg till för att bli av med hela krisrabatten”, säger Lars Söderfjell som varit och är förhållandevis positiv till Intrum.

Det viktigaste att ta med sig är helt klart att Intrum nu köpt sig en hel del extra tid om det här blir verklighet. Och den tiden behöver man verkligen.

Som jag sagt många gånger tidigare så håller jag kvar mina aktier i bolaget men köper inga nya. Jag kan tänka mig att många tog tillfället i akt att lämna tågresan nu i takt med torsdagens uppsving. Goda nyheter kan avlösa varandra i framtiden skulle jag vilja påstå.

Jag själv ser det här som extremt goda nyheter men avråder ändå andra att köpa då Intrum fortfarande är ett bolag i kris.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x