Igår hade Paradox aktie sitt största ras efter noteringen då bolaget presenterade sin Q2 för 2018. Aktien var ner ca 25% under dagen. Jag sålde tidigare en stor stek i Paradox innan det här fallet och frågan är om jag egentligen visste om detta? Kunde jag förutse framtiden?

Självklart inte. Givetvis har jag tyckt att aktien varit högt värderad trots bolagets fenomenala vinster, men faktum är att aktien lika gärna hade kunnat stiga igår då innehållet i rapporten var okänt för oss. Rörelseresultatet minskade med 38,8% mot samma kvartal föregående år. En ganska dramatisk siffra givetvis.

Jag sålde egentligen Paradox tidigare då jag mer och mer börjar inse att jag vill äga bolag som kanske inte exploderar uppåt eller neråt utan som varje år sakta men säkert höjer sina utdelningar och där vinsterna stiger. Paradox låg kvar med 1 kr i utdelning och hade därigenom lägst direktavkastning i min portfölj.

För de som vill köpa billigare finns det definitivt ett läge just nu. DI har till och med skrivit att aktien känns köpvärd, varpå den faktiskt är upp ca 5% idag.

Själv har jag inget tvivel på Paradox och sitter fortfarande kvar på en liten stek. De spel som bolaget producerar har en enorm Moat (vallgrav) då de är störst och bäst inom sin genre och har sin egna nisch. Paradox har även visat att de verkligen kan maximera intjäningen på att sälja extra content till sina spel.

 

Gamingbolag i sig är inte lätt att hantera då det är svårt att i förväg veta hur många spel som kommer gå dåligt innan en riktig guldgruva utvecklas.

”Att utveckla spel är lite som att spela på hästar. Du kan ha en föraning om hur en häst / ett spel kommer att gå, men före det att startskottet är skjutet så har du ingen aning” – KTM 2018

 

 

Sensmoralen i det här inlägget är att det är svårt att veta i förväg hur aktier i ett bolag kommer reagera. Det räcker tydligen med en Tweet från Elon Musk för att Tesla ska skjuta i höjden. På samma vis kan en enskild rapport i ett bolag skapa enorma rörelser, vilket vi då såg igår i Paradox.

Tror man att bolaget kan fortsätta leverera värde kan det däremot vara ett ypperligt tillfälle att gå in när alla vill ut genom dörren. Om många ropar ”Varg!” kan du oftast stå lugnt kvar och beta av det goda gräset medan många andra flytt till nya territorier.

Paradox utgör idag mindre än 2% av min totala portfölj.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x