Den 5:e juli var det dags för Industrivärden att rapportera sina siffror för det andra kvartalet. Helt okej siffror måste jag säga, men marknaden är inte sen på att hänga efter.

Räknat t.o.m. den 30:juni 2019 så blev substansvärdet 239 kr. Det här var en ökning med hela 43 kr per aktie under det första halvåret. Aktien har gått OK under året och C-typen är upp 20,5% till följd av vårt heta börsår.

Börsen, tillsammans med våra låga räntor, ser helt klart väldigt ljus ut just nu. Det är annat än vårt svenska sommar som jag hitintills tyckt presterat riktigt illa. 

Vad är ett investmentbolag?

Via ett investmentbolag får du tillgång till många bolag på en och samma gång. Se det som en godispåse där själva påsen är Investmentbolaget och godisbitarna själva bolagen som investmentbolagen äger.

Jag äger just nu 4 Investmentbolag:

 

Med det nya substansvärdet rapporterat så kan vi se att skillnaden mellan gårdagens senaste aktiekurs (215,6) och substansvärdet är 23,4 kr. Det här uttrycks oftast i procentuell rabatt och vi kan idag säga att Industrivärden handlas till en rabatt på ca 9,8%.

 

Köpvärd just nu?

Värt att nämna är att den här rabatten är lite lägre mot det historiska snittet. Om aktien är mindre köpvärd för det? Jag tycker själv att man ska undvika att handla investmentbolag till premie, d.v.s. att du betalar mer för investmentbolaget än om du köpt varje enskilt bolag för sig. Har du dock pengar och är intresserad av det Industrivärden har att erbjuda så är det nog lika bra att sätta pengarna i rullning.

Vill åter igen påminna dig om Per H:s visdomsord:

Man ska handla aktier och aktiefonder när man har pengar

För som ni ser så kan det gå fort när investmentbolag höjer sitt substansvärde. Sedan har vi också sett att bolagen själva gjort aktiva val för att försöka sänka rabatten. Om rabatten sänks och substansvärdet kvarstår så innebär det alltså att kursen måste stå högre och på så vis gett mer avkastning till investerarna.

 

Varför finns rabatt och premie?

Varför det egentligen uppstår en rabatt i Investmentbolag vet man inte. Det har gjorts väldigt mycket forskning inom området men ingen kan svara definitivt på varför, men det finns många teorier givetvis.

Vissa går enligt tesen att du som ägare får väldigt lite inflytande i vad investmentbolaget väljer och att du kanske inte gillar allt som finns i deras portfölj just nu, därav handlas investmentbolaget lite billigare än underliggande.

På samma vis finns det inget rakt svar till varför ett investmentbolag handlas till premie. Jag kan tycka att det här kanske är ännu märkligare. Oftast kan det handla om att du vill sätta en högre prislapp då personerna bakom bolaget visat sig göra ett enastående jobb. Alternativt så vill du komma åt de onoterade bolagen och kan vara okej med ett högre pris.

 

Visste du?

Via min nya sida om Investmentbolagens rabatt och premie kan du läsa mer om detta och se vad bolagen har för rabatt.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x