Idag lämnade Industrivärlden sin årsrapport och imorgon kommer ytterligare ett investmentbolag med spännande information, nämligen Kinnevik. Mycket som händer nu, minst sagt!

Till att börja med så höjdes utdelningen från 5,25 kr till 5,5 kr. En ökning på 25 öre som ger en utdelningstillväxt på 4,7%. Det ger en direktavkastning (sett till dagens kurs) på 2,8%. 

När jag kikat i tidigare årsrapporter har direktavkastningen brukat ligga rätt mycket högre, i alla fall över 4%. Däremot kan jag tillägga att jag inte äger investmentbolagen p.g.a. utdelningen, trots att jag är en utdelningsinvesterare.

Jag vill äga investmentbolagen för att jag tror att de kan skapa bra avkastning över tid, avkastning som jag sedan kan lägga in i utdelningsbolag för att utöka min passiva inkomst. 

Trots att Investmentbolagen inte är kända för att vara bolag som yieldar högt har Industrivärden ändå hållit god standard genom åren. Diagrammet nedan är modifierat med hänsyn till aktiesplittar:

Att Industrivärden givit god avkastning under förra året är det inget tvivel om. 20% under 2017, vilket kan jämföras med Index SIXRX som gav 9%. Jag vet inte med er, men jag tar gärna 20% under 2018 också 🙂

Främst var det Volvo, SCA, Sandvik och Essity som bidrog till den fina avkastningen. Äger inget av dessa bolagen separat, så är glad att de ingår i portföljen via investmentbolaget.

Såhär ser Industrivärdens portfölj ut idag:

 

Det lustiga är att om vi kikar långt tillbaka, t.ex. till 2003, så finner vi att många bolag fanns med i portföljen redan då:

  • Handelsbanken
  • SCA (Som nu är uppdelat till SCA och Essity)
  • Sandvik
  • Skanska
  • Ericsson

Klart tecken på hur långsiktiga bolaget är i sina innehav och hur de låter tiden verka på fina bolag som växer och blir starkare.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x