Som jag skrev i söndags så är det imorgon (onsdag) dags för NCC att presentera sin rapport. Så blev dock inte fallet utan i stället presenterade man rapporten redan på tisdagskvällen kl 18:30. Lagom till detta var det nog många investerare som satte blodpuddingen i vrångstrupen.

Själv har jag inte följt NCC särskilt noga. Min bloggkollega Petrusko har följt bolaget desto bättre då han har det i portföljen. Det blir lätt så – det du själv äger följer du bättre..

Det som investerarna chockas mest över var troligtvis att bolaget halverar sin utdelning. Nu är jag inte expert på bolagets utdelningshistorik, men jag vet att den justerade utdelningen 2009 var 6 kr. I år (2019) delar man ut 4 kr, en sänkning från 8 kr.

I min egen värld vill jag se bättre historik för att bedöma ett bolag som en stabil utdelare. Skanska tycker jag presterat bättre på det planet men även där finns det frågetecken idag.

Egentligen är det kanske inte utdelningssäkningen som får mig att fundera, utan snarare sättet som bolaget förmedlar detta. Letade i rapporten men hittar inga specifika kommentarer kring den sänkta utdelningen eller snack kring detta. Det är nästan så att man vill försöka förminska detta så gott det går.

Frågade på Twitter och där var det en som läst en kommentar om utdelningen:

”Vi har fortfarande en finansiell ställning som skulle tillåta en oförändrad utdelning, men anser att det inte vore ansvarsfullt med tanke på helårets resultat. Genom att sänka utdelningen skapar vi även ökad finansiell flexibilitet för NCC”, säger Tomas Carlsson, VD.

Dock var detta från DI. Hade önskat att samma kommentar stod i t.ex. VD orden i rapporten. Men men…

Nu såg jag i efterhand att bolaget gjort ett pressmeddelande kring detta. Men ja, det var inget jag såg när jag läste själva rapporten.

Den största frågan är väl varför man lägger rapporten såhär på kvällen dagen innan. Enligt bolaget själva:

”Då utdelningen avviker så pass mycket från marknadens förväntningar så gjorde vi bedömningen att vi behövde släppa rapporten tidigare än planerat för att följa rådande regelverk”, säger NCC:s koncernchef Tomas Carlsson till Di.

Själv tror jag att det kan vara taktiskt från bolaget att tidigarelägga rapporten. Man tänker helt enkelt att investerarna nog glömt detta till imorgon, alternativt hunnit sova lite på saken och inte tar några förhastade beslut.

Det är lite som ett bråk med partnern. Oftast kan det kännas bra mycket bättre morgonen därpå efter lite sömn. En annan jämförelse är väl ett barn som är vildsint om kvällen – morgonen därpå kan det vara en helt annan unge… Så var i alla fall jag.

Hursomhelst tycker jag allt det här känns konstigt. Jag vet inte hur jag hade reagerat om jag själv ägt bolaget ärligt talat. Troligtvis hade jag haft mer insikt och då vetat ifall jag skulle köpa mer när (om) väl kursen sticker iväg söderut imorgon.

Jag tar gärna en kommentar från er som följt bolaget bättre än jag har. Hur agerar ni i liknande lägen?

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x